Reise til Madagaskar

Reise til Madagaskar

Et reisemål av de sjeldne

Bli med på en reise til Madagaskar, en destinasjon av de helt sjeldne. Det er foreløpig ikke mange turister på Madagaskar. Likefullt er opplevelsene mange og store. Denne tropiske sydhavsøyen, verdens fjerde største, et eksotisk paradis langt ute i Det indiske hav, byr på naturopplevelser du ikke finner andre steder. 80 % av dyre- og planteartene finnes ikke andre steder i verden.

Madagaskar er kontrastenes øy. Ikke Afrika - ikke Asia, men noe for seg selv. Glede og fattigdom i uforståelig blanding. Smilet og gjestfriheten som setter farge på hverdagen.

Vi er gode på reise til Madagaskar!

20 års erfaring og ansatte som selv har bodd på Madagaskar gjør Plussreiser til Norges ledende turoperatør for reiser til Madagaskar. Vi har god lokalkunnskap og søker til enhver tid å være godt oppdatert på lokale forhold om transport, gode overnattingssteder, severdighet sikkerhet og helse.

Plussreiser skreddersyr turer med forskjellig profil og innhold, alt etter kundens ønsker. Vi arrangerer også ulike gruppereiser, der man kan melde seg på og reise sammen med andre. Gruppene er alt fra 2 til 20 personer. Vi anbefaler alle Madagaskar-reisende, også reisevante, å benytte en lokalkjent turoperatør, spesielt av hensyn til sikkerhet og transport.

Tropisk badeferie

«Du har ikke opplevd øya Madagaskar før du har vært på kysten og sett havet,» vil mange si. Det er havlufta, solnedgangen, sommervarmen og den tropiske stemningen som fanger oss. Madagaskar har over 4000 km sandstrand, men det er langt mellom turisthotellene. Noen steder tilbyr seiling med pirog (kano), havfiske, kiting, snorkling og dykking. Plussreiser har god oversikt over de beste strandhotellene. De fleste av våre organiserte turer inkluderer en kystby. De mest populære strendene finner du på Iles St. Marie, Nosy Be og i nærheten av byene Tulear (Anakao, Ifaty, Mangily og Salary), Morondava (Kimony og Belo sur Mer), Mahajanga (Antsanitia), Toamasina (Mahavelona / Foulpointe).

Misjonsturer og menighetsturer

Norge har hatt en god relasjon til Madagaskar helt siden de første misjonærene fra Det Norske Misjonsselskap (NMS) kom dit i 1867. Det er sterkt å gå i misjonens fotspor og se glimt av misjonærenes arbeid fra starten og like til i dag. Størst inntrykk gjør det å oppleve fellesskapet, sangen og gleden i den lokale kirken og hvordan de møter nåtidens utfordringer i et fattig land.

Plussreiser arrangerer både menighetsturer og åpne gruppereiser med fokus på misjon. Erfarne misjonærer som kjenner landet og det lokale språket er reiseledere på våre turer. Vi besøker historiske steder, men aller viktigst er det å få et levende møte med dagens kirke på Madagaskar. Turprogram vil ofte kunne tilpasses deltakernes ønsker.

Naturopplevelser

Mange reiser til Madagaskar for å oppleve den helt unike naturen. Du finner det meste; tropiske strender med azurblått hav, dryppende regnskoger med sjeldne fugler og lemurer, høye fjell, store elver, endeløse savanner, endemiske kaktusskoger osv. Samtidig reiser man gjennom landskap som er ødelagt av avskoging, gressbranner, gruvedrift og andre menneskelige inngrep. Kontrastene er store.

Alle som besøker Madagaskar får store naturopplevelser. Noen turer er skreddersydd for naturelskere, der hovedfokus kan være fugleliv, geologi, regnskog, vandringsturer, elvesafari el.l.

Madagaskar har mange nasjonalparker. Disse er de mest besøkte:

Andasibé: Regnskog 3-4 timers kjøring øst for hovedstaden. Skogen er kjent for den sjeldne lemur-arten Indri, også kalt ‘babakoto’. Ved hotellet Vakona Forest Lodge er det laget en øy hvor man kan oppleve forskjellige lemurarter på nært hold. Lemurøya er svært populær for både barn og voksne.

Ranomafana: Regnskog i nedstigningen fra innland til kyst, ca 1-2 timers kjøring øst for Finarantsoa. Tilbud om guidet tur både på dagtid og om natten, hvor man kan få se ulike lemurarter, medisinske planter og sjeldne insekter. Det er mange overnattingssteder i området, men man kan også bo i Fianarantsoa eller Ambalakely. En del av Atsinananas regnskoger, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Park Anja: Dette er et privat naturreservat før for Ambalavao, og parken forvaltes av det lokale landsbysamfunnet. Klemt inn mellom bratte fjell ligger en stor steinur og en flott skog som er tilholdssted for en stor koloni ringhalelemurer. Tilbud om guidet tur på et par timer. Familievennlig. Kort vei fra parkeringsplassen.

Andringitra: Fjellmassiv sør for Fianarantsoa / Ambalavao. Her finnes Madagaskars nest høyeste fjelltopp, Pic Boby på 2658 moh. Fjellene ligger i skillet mellom ulike klimasoner, og været kan være svært skiftende. Godt tilrettelagt med gode turstier. Spektakulær natur. Overnatting i telt. Man må ha med guide og fullt turutstyr (kan organiseres gjennom Plussreisers partnere).

Isalo National Park: Kjennetegnes av særegne fjellformasjoner og frodige canyon med sjeldne dyr og planter. Godt tilrettelagt for fotturer. Mest kjent er turen til Piscine Naturelle (2-3 timer tur/retur) og solnedgang fra Isalo-vinduet. Piscine Bleu og Piscine Noir er også mye besøkt. Autorisert guide er obligatorisk. Stort utvalg gode hoteller i Ranohira.

Tsingy de Bemaraha: Unike fjellformasjoner en dagsreise med firehjulstrekker nord for Morondava. Nasjonalpark som står på UNESCOs verdensarvliste. En av Madagaskars mest populære destinasjoner. Godt tilrettelagt med guidede turer. Forutsetter to overnattinger i Bekopaka. Tilbud om kanotur på elven. Besøk til Tsingy kan kombineres med elvesafari på Tsiribihina.

Plussreiser har også erfaring med andre nasjonalparker og naturreservater som Kirindy Mite, Makay, Anarafantsika, Masoala, Berenty m.fl.

Student, praksisopphold, volontørtjeneste, frivillig arbeid

Det Norske Misjonsselskap (NMS) tar imot volontører, frivillige og studenter som ønsker et meningsfylt opphold på Madagaskar. Lovasoa Cross-cultural Competance Centre på Antsirabe er base for de norske studentene. Praksissted tildeles av NMS i samarbeid med den lokale kirken. Plussreiser er NMS sin turoperatør, og vi hjelper med praktisk organisering av reise og opphold på Madagaskar; flybilletter, lokal transport, bosted, tolk etc.

Lang erfaring og konkurransedyktige priser gjør Plussreiser til den foretrukne turoperatør for mange norske høyskoler som sender studenter til Madagaskar.

Mat på Madagaskar

Det tradisjonelle kjøkken på Madagaskar benytter lite melk og hvetemel. Det er lett å finne god mat til personer med cøliaki og glutenallergi. Hoteller på kysten serverer dagsfersk sjømat. I innlandet er filet fra zebu-kveg en sikker vinner. Tradisjonelt tilbehør er ris og grønnsaker. Lokalprodusert vanilje, villpepper, grønn pepper, ingefær og nellik er mye brukt. Gassisk mat er smakfull men ikke sterkt krydret.

Helse og sikkerhet

Plussreiser setter helse og sikkerhet høyt og er til enhver tid oppdatert på lokale behov. Vaksinasjon følger Folkehelseinstituttet sine anbefalinger. Vår kunder får god informasjon før avreise.

Transport

På Madagaskar er det vanlig å leie bil med sjåfør. Å kjøre på egenhånd er ikke å anbefale. Plussreiser kan skaffe bil etter behov, i forhold til reiserute og veistandard. De fleste sjåfører snakker fransk. Noen kan engelsk eller norsk. Lønn, mat og overnatting til sjåføren er alltid inkludert i leie av bilen.

Fly innenlands er dessverre ganske dyrt. Air Madagascar tilbyr ruter fra hovestaden til de største kystbyene. Det er ganske vanlig å kjøre til kysten og fly tilbake. For besøkende til Nosy Be, St. Marie, Antsiranana (Diego) og Fort Dauphin anbefaler vi fly. Pga hyppige kanselleringer og forsinkelser bør man legge inn god tidsmargin før hjemreise til Norge.

Offentlig transport er som regel ensbetydende med overfylte minibusser, såkalt Taxi Brousse. Man får virkelig oppleve folk og kultur på en nær måte ved å reise offentlig, men det er også en høy sikkerhetsrisiko forbundet med dette. Et tryggere alternativ er taxi premier classe, som tilbys mellom noen av de største byene, f.eks. Tana-Mahajanga, Tana-Antsirabe og Tana-Toamasina. Disse kjører med nyere minibusser, færre passasjerer, høyere kvalitet på bilene, faste stopp, presis avreisetid og kun forhåndsreserverte billetter. Betydelig dyrere enn vanlig Taxi Brousse.

Plussreiser vil i de aller fleste tilfeller anbefale å leie bil med sjåfør.

Tog: Togstrekningen fra Fianarantsoa til Manakara er verdenskjent som en eksotisk opplevelser av de sjeldne. Jernbanene som i sin tid ble bygd av franske koloniherrer svinger seg fra høylandet, gjennom regnskogen og ned til østkysten. Dette er eneste transportåre for tusener av kaffe-, krydder- og fruktbønder i dette folkerike området. Den eneste ulempen med togturen, er at man aldri vet på forhånd om den vil ta 10, 12, 14 eller 24 timer. Den eksotiske kulturreisen kan fort bli en tålmodighetsprøve. Plussreiser kan bestille togturen – og vi legger alltid inn en plan B!

Gode kilder til informasjon om Madagaskar

Fakta om Madagaskar

  • 587 000 km2, nesten dobbelt så stort som Norge
  • 4 828 km kystlinje
  • 25 mill. innbyggere, 60 % er under 25 år
  • Næringsveier: mest landbruk og fiske
  • Offisielle språk: gassisk og fransk
  • Religion: kristendom, animisme og islam

Kilde: The World Factbook (CIA)