På forespørsel
Pilegrimsvandring har blitt en populær tradisjon på tvers av kirkesamfunn. Kanskje ikke minst på grunn av fellesskapet som oppstår. Vandringene legger ofte til rette for god dialog og kontemplasjon. På turen over Dovrefjell til Nidaros søker vi sammen om nettopp dette.
En pilegrimsvandring er en unik mulighet for stillhet, så vel som fellesskap i og rundt den gode samtalen. Stillhet eller samtale mens man går, mens man hviler, og over felles måltid med medvandrere - vi har en felles opplevelse av å være på vei - og den veien går vi sammen.
Om vi går i stillhet, i samtale eller sang, vil landskapet åpne opp for nye perspektiver, og gi utsikt til innsikt!
Noe skjer med oss mens vi går, og opplevelsen kan være en vitamininnsprøytning for både for troslivet og for kropp og sjel.
Kjell Harald er ansatt i Plussreiser. Han jobber med bestillingsturer og sykkelturer og er selv en ivrig sykkelist.
Kjersti Marken er sokneprest i Trøgstad og Båstad. Hun har vokst opp delvis i Afrika og har som voksen bodd i Ecuador og Kenya, foruten å ha flyttet en del rundt i Norge. Kjersti er en erfaren pilegrim, og har vert reiseleder på mange vandringer til Santiago de Compostela.
Dombås
Vi møtes på Dombås hvor vi skal bo første natte og forberede oss til vandringen. Felles middag på hotellet. Det er mulig å bli med bussen fra Ålesund til Dombås.
MiddagFuruhaugli - Hjerkinn (18 km)
Vi starter dagen med buss opp til vårt startsted som i dag er Furuhaugli turisthytte.
Denne etappen er den vakreste strekningen vi skal gå. Langs leden kan vi se både gravrøyser og fangstgroper mens vi beveger oss gjennom natur som har spennende dyreliv og planteliv i rikt monn. Leden passerer flere fjellstuer og turisthytter som egner seg godt for pauser.
Når vi kommer til Hjerkinn så besøker vi Eystein kirke før vi tar bussen til Oppdal for overnatting på Oppdal Turist hotell og middag på kvelden.
Frokost Lunsj MiddagHjerkinn – Kongsvold (11,8 km) (Vårstigen om ønskelig + 10km)
Vi tar bussen tilbake til Hjerkinn for å starte på dagens etappe som går fra Hjerkinn til Kongsvoll.
En behagelig etappe i nydelig høyfjellsterreng med utsikt til både Snøhetta og Rondane på godværsdager. Leden over Hjerkinnshøe går på bred og god turvei blant fjellbjørk og lyng og videre opp på snaufjellet. Er vi heldige, kan vi se moskus og villrein beite. Vi blir plukket opp av bussen på Kongsvoll fjellstue for returen til hotellet på Oppdal der vi overnatter og spiser middag på kvelden.
Frokost Lunsj MiddagHæverstølen – Stamnan (18 km)
Bussen kjører oss til Hæverstølen, hvor vi starter på dagen etappe mot Stamnan. Leden tar oss gjennom skog og kulturmark på vekslende underlag. Variert etappe med noen bratte stigninger. Etter å ha krysset elva Orkla ved Skjepphaugen, går leden bratt oppover lia og inn på kultursti. Videre kommer vi inn på fv 700 som følger det sist stykket til Melso gård ved Stamnan. Overnatting og middag på Meslo herberge, hvor vi skal bo på et levende gårdsherberge.
Frokost Lunsj MiddagStamnan - Hol (23 km)
Denne etappen begynner med en stigning, før vi trer inn i jordbrukslandskapet og stien som tar oss fram til Rennebu kirke og Gamlebua. Ved kirka markeres 100-kilometersmerket, som er det siste punktet vi kan koble oss på leden hvis vi ønsker å kvalifisere til Olavsbrevet. Leden videre går forbi gamle storgårder og flere trønderlån. Dagens etappe ender opp på Segard Hoel, hvor middagen står klar.
Hol – Malmplassen (25 km)
Dette er en lang og innholdsrik etappe, med flere kulturminner, kirker og husmannsplasser tett på leden. Meldal bygdemuseum og Gammelgruva i Løkken Verk forteller spennene 1600 talls-historie, og det er i hele tatt mye historie å oppsøke på denne etappen, hvis du har lyst og interesse. Det er en litt drøy etappe med lengre strekninger på grus og asfalt og en bratt stigning etter Meldal. Vel fremme ved Malmplassen kjører vi buss til Orkdal for middag og overnatting på Bårdshaug Herregård.
Malmplassen – Skaun (22 km)
Etter frokost tar vi buss tilbake til Malmplassen for start på dagens etappe. Veien videre til Skaun går i stor grad gjennom barskog og over grønne beitemarker, på tydelige og gode stier. Midtveis i etappen må vi en periode gå gjennom myraktig underlag, hvor vi kan bli noe våt på beina. Etterhvert kommer vi igjen inn på stier og veier med fast grunn, som tar oss frem til Skaun. Vi tar også i dag bussen tilbake til Orkdal for middag og overnatting på Bårdshaug Herregård.
Skaun - Øysand (18 km)
Den nest siste etappen på veien mot Nidarosdomen går forbi åkrer, myrer og mark mot elvedeltaet Gulosen.
Tidlig på dagens etappe passerer leden ruinene av middelalderkirka på Husaby, en sentral plass i Sigrid Undsets romanverk om Kristin Lavrandatter. Fra kirketuften får vi også nydelig utsikt over bygda med Skaun kirke som stikker opp mellom bølgende kornåkrer og gårder. Leden går videre oppover forbi Skaun Bygdemuseum, forsetter inn i skogen på fine stier og kommer ut ved Buvika. På slutten av etappen er det en vakker og behagelig vandring langs strandkanten på Øysand, og en stemningsfull rotur over Gaula til Sundet Gård som vi spiser middag på før vi tar bussen til Quality Hotel Panorama for overnatting.
Frokost Lunsj MiddagØysand – Trondheim (22 km)
Siste etappe inn mot Trondheim og Nidaros starter like ved kommunegrensa. Pilegrimsleden går gjennom frodige jordbrukslandskap og inn i det populære friluftsområdet Bymarka hvor vi går langs grusveier, klopplagte myrer, stier og skitraseer. Leden fortsetter gjennom forstadsbebyggelse på Byåsen, passerer ruiner av birkebeinerkongen Sverre sin middelalderborg, før vi får første glimt av Nidarosdomen på vei mot Trondheim sentrum og Nidarosdomen.
Framme ved målet ønskes pilegrimen velkommen til det offisielle pilegrimsmottaket ved Nidarosdomen i Nidaros Pilegrimsgård for å få Olavsbrevet som bekreftelse på gjennomført pilegrimsvandring. Turen avsluttes med pilegrimsgudstjeneste i Nidarosdomen på kvelden.
Det er mulig å sitte på med bussen tilbake til Dombås og Ålesund for de som ønsker det.
Frokost LunsjMulig med enkeltrom på Dombås hotell, Oppdal Turist hotell, Bårdshaug Herregård og Quality Hotel Panorama
Kun flersengsrom på Melso herberg og Segard Hoel.
Vilkår A
Avbestillingsregler
Ved avbestilling gjelder følgende regler:
· Avbestilles turen innen 6 uker før avreisedato, belastes kun et gebyr på kr 500,-
· Avbestilles turen mellom 6 uker og 15 dager før avreise, tilbakebetales ikke depositum
· Avbestilles turen mindre enn 15 arbeidsdager før avreise, eller ved manglende frammøte avreisedagen, kan 100% av turprisen kreves inn. Det samme gjelder dersom man mangler de nødvendige papirer for å delta på hele reisen.
Disse reglene gjelder selv om den påmeldte ikke har betalt inn depositum/turpris. PLUSSREISER kan da fakturere dette i ettertid.
Generelle vilkår:
Påmelding og betaling
Påmelding skjer via vår hjemmeside eller ved å kontakte PLUSSREISER sine kontor eller til våre bestillingsagenter i Haugesund og Stavanger.
Du regnes som påmeldt når din bestilling har nådd oss. Om du ønsker å trekke deg fra en tur gjelder generelle avbestillingsregler selv om du ikke har betalt inn depositum/turpris.
Etter påmelding vil kunden motta en bekreftelse med en todelt faktura fra PLUSSREISER.
Forbehold om prisendringer
Turprisen gjelder de ytelser som er oppsummert i fakta om turen. Prisen er kalkulert med de valutakurser som var gjeldende ved produksjon av turen. Dersom det blir vesentlige forandringer i valutakursene, devaluering el.l. forbeholder vi oss retten til å justere prisene. Det samme gjelder uforutsatte avgiftsforhøyelser, nye skatter, endring av flyskatter eller lignende.
Avbestillings- og reiseforsikring
Alle reisende må ha reiseforsikring. Den reisende er selv ansvarlig for å tegne de forsikringer som ønskes. Vi anbefaler alle å tegne en avbestillingsforsikring i tillegg til selve reiseforsikringen.
Avbestillingsforsikring kan bestilles hos Plussreiser ved påmelding og betales samtidig med depositumet. Avbestillingsforsikring kan ikke etterbestilles etter at depositumet er innbetalt. Den blir ikke refundert ved avmelding. Pris for avbestillingen er 5% av turprisen, minimum kr 500,-
Forsikringen dekker fri avbestilling ved sykdom/død hos den reisende selv, personer i hans/hennes husstand eller nærmeste familie (dvs. ektefelle, samboer, foreldre, barn, svigerforeldre eller søsken). Dette må bekreftes med legeattest som må fremlegges senest 1 måned etter avreisedagen.
Pass
Vær oppmerksom at på reiser utenom Schengen/EU må passet være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere i våre programmer. Hvis du ikke reiser med norsk pass, må du selv sjekke visumregler for ditt statsborgerskap til aktuelt reisemål.
Diverse
Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og kunne reise uten assistanse underveis. Spesielle behov må opplyses ved påmelding
Klager
Dersom noen ønsker å fremsette klage, må dette gjøres umiddelbart til reiseleder. I tillegg må det sendes skriftlig begrunnet klage til PLUSSREISER v/daglig leder, innen fire uker etter hjemkomst.
Vi tar forbehold om trykkfeil i turprogrammet.