Fulltegnet
Bli med på en spennende oppdagelsesreise til et av Europas yngste land, men likevel med en lang historie og rik kulturarv. Vi møter et land og folk med konfliktfylt fortid og utfordrende fremtid. I Hovedstaden Bucuresti er kontrasten stor til president Ceausescus kommunistiske diktatur. I kulturbyen Iasi møter vi jødenes historie og misjonærenes heroiske innsats under verdenskrigene. Bucovina og middelalderbyen Brasov viser frem sin vakre natur og arkitektur. Bli kjent med 180 år lang og innholdsrik misjonshistorie i Øst-Europa. Møt mennesker, både jøder og kristne, som gir oss et innblikk i sin hverdag.
Denne turen går i samarbeid med Den Norske Israelsmisjon
Rolf Gunnar Heitmann er seniorrådgiver og tidligere generalsekretær i Den Norske Israelsmisjon. Han har besøkt Romania ved flere anledninger og har også lang erfaring som reiseleder til en rekke land
Miriam Benedicte er arrangementskoordinator i Den Norske Israelsmisjon, og har også erfaring som reiseleder og tilrettelegger av en rekke arrangement og reiser.
Oslo - Bucuresti - Iasi
Det er felles avreise fra Oslo tidlig på morgenen, med direktefly til Romanias hovedstad Bucuresti. Der venter buss og lokal guide på oss for å ta oss videre til den vakre kulturbyen Iasi, eller Jassy som byen kalles på tysk. Etter en lang reisedag, får vi en rolig kveld og natt på ett av byens sentrumsnære hoteller.
Iasi
Iasi var frem til andre verdenskrig en av de viktigste byene for jødisk kultur. Verdens første jødiske teater ble grunnlagt her i 1876. Byen hadde da 127 synagoger og en tredjedel av befolkningen var jøder. Den voldsomme pogromen mot jøder i juni 1941 førte til at 12.000 ble torturert og drept i løpet av et par dager, blant dem Israelsmisjonens jødekristne medarbeider Feinstein.
Vi tar deg med på en fottur gjennom byens jødiske kvarter, og besøker byens eneste og ny-restaurerte synagoge. På veien stanser vi også ved den gamle norske misjonsstasjonen, der Olga Olaussen fikk skjule jøder i kjelleren fra den rumenske Jerngardens pogrom. Om alt legger seg til rette, vil vi på kvelden møte musikerfamilien Lucian med nær tilknytning til dagens jødiske miljø i Iasi.
Dagstur til Bucovina
Dagen byr på utflukt til naturskjønne Bukovina som blant annet er kjent for sine mange vakre ortodokse klostre fra middelalderen. Flere av disse kjennetegnes ved sine unike veggmalerier, skulpturer og utsmykninger som viser både til bibelhistorien og politiske kamper rumenerne har stått i, enten det var mot tyrkerne eller habsburgerne.
Over 80 prosent av rumenerne tilhører den rumensk-ortodokse kirke. I den vestlige delen av Romania (Transylvania) er en stor del av befolkningen ungarsk-språklige, og tilhører da katolske eller protestantiske kirker. Det finnes både
Iasi – Bucuresti
Vi forlater Iasi og setter kursen sørover mot hovedstaden. På den lange bussturen vil vår lokale guide fortelle mer om Romanias historie, og reiseleder vil dele glimt fra misjonens historie i landet. Gjennom etableringen av en handelsskole for jødiske jenter, fikk Israelsmisjonen hjelpe mange unge kvinner inn i arbeidslivet. Skole- og helsearbeid var en viktig del av arbeidet, ved siden av gudstjenester og møtevirksomhet.
På kvelden ankommer vi Bucuresti der vi møter Israelsmisjonens medabeider, Florin Suciu. Florin er pastor i menigheten «Israels Messias», og har de siste årene vært sentral i hjelpearbeid blant ukrainske flyktninger. Noen av dem har fått hjelp til å komme videre til slektninger i Israel.
Bucuresti
Vi får merke pulsen på hovedstadens liv, og bli bedre kjent med de store omveltningene som har skjedd de siste tiårene. Da president Ceaușescus regime falt ved juletider 1989, var en tid med sterk sensur, kontroll, forfølgelse og persondyrking over. Store og verneverdige byggekompleks var blitt revet og ødelagt for å gi plass til Ceaușescus gigantomani. 40.000 mennesker ble tvangsflyttet til kommunistiske høyblokker for å gi plass til hans nye 10 km lange og 120 meter brede boulevard og de nærliggende boligene for partifeller. Palasset i enden av boulevarden er verdens nest største bygning.
Dagen byr også på en fottur i det jødiske kvarteret der vi besøker at par synagoger og det jødiske museet. Vi passerer også Oltenigata der den kjente jødekristne presten og martyren Richard Wurmbrand bodde. Wurmbrand satt 14 år i rumensk fengsel for sin tro, og var en nær medarbeider med Israelsmisjonens utsendinger.
Bucuresti
Det er tid for fridag, men vi anbefaler gjerne en tur i den pittoreske gamlebyen med sine vakre bygg, små gater og kafeer. Unireamarkedet er også vel verd et besøk. Dette innendørs torget ble bygget av Ceaușescu, og selve bygget minner om et sirkus. Folk flest hadde ikke råd til å handle her, så derfor ble det på folkemunne også kalt «Sultens sirkus».
På kvelden håper vi å få til en felles samling med smak av rumensk musikk eller folklore.
Dagstur til Brasov
Det er klart for siste utflukt, og vi setter kurs mot middelalderbyen Brasov i Transylvania, ved foten av fjellkjeden Karpatene. På veien passerer vi vakre slott og hører legendene om Dracula, både den virkelige prins Vlad Tepes og vampyr-figuren, skapt av Bram Stoker.
Brasov er Romanias nest største by, der den tyske lutherske kirken er blant byens mest berømte byggverk. Byens synagoge er også sentral i bybildet, men er dessverre stengt for turister denne dagen. Dersom tiden tillater det, kan vi friste med en tur med svevebanen opp til Tampa-fjellet. Her vil du få flott utsikt over Brasov. Tampafjellene er blant Romanias mest besøkte steder for vintersport. På veien tilbake til Bucuresti stopper vi ved Peles Castle for omvisning.
Hjemreisedagen
Etter god frokost på hotellet blir vi hentet av bussen vår og kjørt til Otopeni-flyplassen. Etter 3 timers flytur lander vi i Oslo tidlig ettermiddag.
Tilslutningsbilletter fra andre byer i Norge på forespørsel
Overnattingsteder
16.- 19. september - Hotel Moldova i Iasi
19.-23. september - Hotel Novotel i Bucuresti
Vi tar forbehold om eventuelt bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis før avreise.
Dato | Strekning | Avgang kl. | Ankomst kl. | Flight |
---|---|---|---|---|
16. september 2024 | Oslo - Bucuresti | 07.15 | 11.15 | DY1560 |
23. september 2024 | Bucuresti - Oslo | 11.55 | 14.00 | DY1561 |
NB! Tidendringer kan forekomme frem til avreise. |
Ved avbestilling gjelder følgende regler:
· Avbestilles turen innen 46 dager før avreisedato, belastes et gebyr på kr 1000,-
· Avbestilles turen mellom 45 og 32 dager før avreise tilbakebetales ikke depositum (kr 2000)
· Avbestilles turen mellom 31 dager og 15 dager, kreves 50% av turprisen
· Avbestilles turen mindre enn 15 dager før avreise, eller ved manglende frammøte avreisedagen, kreves 100% av turprisen inn. Det samme gjelder dersom man mangler de nødvendige papirer for å delta på hele reisen.
Disse reglene gjelder selv om den påmeldte ikke har betalt inn depositum/turpris. PLUSSREISER kan da fakturere dette i ettertid.
Generelle vilkår:
PLUSSREISER sine vilkår baserer seg på ”Lov om pakkereiser” av 01.07.2018, samt ”Alminnelige vilkår for pakkereiser” utarbeidet av Virke Reise Utland og Forbrukerombudet gjeldene fra 01.01.15. PLUSSREISER forplikter seg til å gjennomføre turene etter de oppsatte program så langt det er praktisk mulig. Ved uforutsatte hendelser, eller «force majeure» kan det bli aktuelt å foreta programendringer som for eksempel omlegging av reiserute, bytt av transportmiddel, overnattingssted, endring av turteam, droppe severdigheter/besøkssted o.l. PLUSSREISER kan avlyse turen/avgangen dersom det blir for få påmeldte. Dette bestemmes ca 5 uker før avreise. På reiser i andre verdensdeler kan det forekomme endringer i programmet pga kulturelle forskjeller. Den reisende har plikt til å selv sette seg inn i vilkår og informasjon tilsendt fra turoperatør.
Påmelding og betaling
Påmelding skjer via vår hjemmeside eller ved å kontakte PLUSSREISER sine kontor eller til våre bestillingsagenter i Haugesund og Stavanger.
Du regnes som påmeldt når din bestilling har nådd oss. Om du ønsker å trekke deg fra en tur gjelder generelle avbestillingsregler selv om du ikke har betalt inn depositum/turpris.
Etter påmelding vil kunden motta en bekreftelse med en todelt faktura fra PLUSSREISER.
Forbehold om prisendringer
Turprisen gjelder de ytelser som er oppsummert i fakta om turen. Prisen er kalkulert med de valutakurser som var gjeldende ved produksjon av turen. Dersom det blir vesentlige forandringer i valutakursene, devaluering el.l. forbeholder vi oss retten til å justere prisene. Det samme gjelder uforutsatte avgiftsforhøyelser, nye skatter, endring av flyskatter eller lignende.
Avbestillings- og reiseforsikring
Alle reisende må ha reiseforsikring. Den reisende er selv ansvarlig for å tegne de forsikringer som ønskes. Vi anbefaler alle å tegne en avbestillingsforsikring i tillegg til selve reiseforsikringen.
Avbestillingsforsikring kan bestilles hos Plussreiser ved påmelding og betales samtidig med depositumet. Avbestillingsforsikring kan ikke etterbestilles etter at depositumet er innbetalt. Den blir ikke refundert ved avmelding. Pris for avbestillingen er 5% av turprisen, minimum kr 500,- - Forsikringen dekker fri avbestilling ved sykdom/død hos den reisende selv, personer i hans/hennes husstand eller nærmeste familie(dvs. ektefelle, samboer, foreldre, barn, svigerforeldre eller søsken). Dette må bekreftes med legeattest som må fremlegges senest 1 måned etter avreisedagen.
Pass
Vær oppmerksom at på reiser utenom Schengen/EU må passet være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere i våre programmer. Hvis du ikke reiser med norsk pass, må du selv sjekke visumregler for ditt statsborgerskap til aktuelt reisemål.
Diverse
Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og kunne reise uten assistanse underveis. Spesielle behov må opplyses ved påmelding
Klager
Dersom noen ønsker å fremsette klage, må dette gjøres umiddelbart til reiseleder. I tillegg må det sendes skriftlig begrunnet klage til PLUSSREISER v/daglig leder, innen fire uker etter hjemkomst.
Vi tar forbehold om trykkfeil i turprogrammet.