Sist oppdatert 20. mai, kl. 10:00

Informasjon vedrørende coronavirus

UTSATT: Pasjonsspillet i Oberammergau

Jesus Before Pilate

Årets pasjonsspillet i Oberammergau er utsatt til 2022.

Vi kommer tilbake med mer informasjon på et senere tidspunkt.

Om du har spørsmål knyttet til dette ber vi deg sende oss en e-post til [email protected]

Tidligere informasjon om spillet:

Pasjonsspillet i Oberammergau tiltrekker seg mange hundre tusen besøkende fra hele verden hvert 10. år. I 2020 settes spillet opp for 42. gang.

Bakgrunn for spillet: I 1633, midt i 30-års krigen, herjet det en pest i området. Innbyggerne i den lille byen Oberammergau bad til Gud og lovte at om ingen flere døde av sykdommen i byen deres skulle de hvert 10. år fremføre et takkespill – et pasjonsspill som skildret Jesu lidelse og død. Innbyggerne ble bønnhørt og ingen flere døde. I 1634 holdt de derfor løftet sitt og fremførte spillet som de hadde lovet. Spillet ble fremført på kirkegården, over gravene til ofrene for pesten. I over 380 år, nesten uten avbrudd har de fremført pasjonsspillet hvert 10. år. Når det nå vises for 42. gang blir det sett på som det viktigste spillet i verden, og den lille landsbyen i Bayern forventer ca 500.000 besøkende i forbindelse med forestillingene. Over halvparten av disse forventes å være utlendinger.

I henhold til reglementet kommer alle skuespillerne i verdens største amatør dramaforestilling fra landsbyen. Alle som deltar, det være seg alt fra hovedrollene som Jesus, Maria og Judas, medlemmene i koret og orkesteret, brannmenn og de som hjelper deg til sitteplassen din. Alle må være født i Oberammergau eller ha bodd der i minst 20 år.

Forberedelser i Oberammergau:

  • Oktober 2018: Innbyggerne i Oberammergau fornyer sine løfter fra 1633
  • Askeonsdag 2019: Fra denne dagen må alle deltakerne la hår og skjegg gro
  • November 2019: De starter øvingene til spillet
  • 16. mai 2020: Premiere på det 42. pasjonsspillet

Samme dag blir hovedrolleinnehaverne annonsert og introdusert

Det er forestillinger 5 dager i uken, hver uke i perioden 16. mai – 4. oktober.

Forestillingen starter kl 14.30 varer til 22.30, (13.30 – 21. 30 fra 17/8) det er 3 timers middagspause midt i spillet der en blir fraktet frem og tilbake i shuttlebusser til serveringsstedet.

Det store amfiet har plass til 4.500 personer. Alle sitteplassene er under tak, mens forestillingen foregår under åpen himmel.

Oberammergau: Byen ligger ca 1 time sør for München i den maleriske Ammer dalen ved foten av Kofel fjellet. Den er omgitt av Ammergau alpene. Landsbyen er ikke bare kjent for pasjonsspillet, men også for de flotte veggmaleriene på mange av husene. Treskjæring er også en stor kunst i dette området og en finner et stort utvalg av trefigurer til salgs i butikkene der. Innbyggerne i Oberammergau kombinerer kunst og tradisjon med deres hengivenhet til religion og gjestfrihet.

Plussreiser var i 2010 og 2000 den største turoperatøren fra Norge med et stort antall grupper til Oberammergau. Med erfaringene fra tidligere år vil vi også denne gangen satse stort og presenterer her 20 turer som du nå kan melde deg på. Som du vil se på de neste sidene vil vi ha et god og variert tilbud av gruppereiser. De fleste vil gå med fly tur/retur, men vi vil også ha en del turer med buss og noen vil gå med buss en vei og fly den andre. Lengden på reisene vil variere fra 6-12 dager. Alle vil kombinere oppholdet i Oberammergau med noen dager på et annet reisemål. Vi har et stort antall av erfarne reiseledere, predikanter og sjåfører med oss på laget. Mange av dem var med oss også i 2010.

På alle Plussreiser sine gruppeturer til Pasjonsspillet vil vi i forkant av forestillingen ha en grundig gjennomgang av hva du kan forvente deg å se. Det er derfor alltid minst en overnatting før dere kommer til selve spillbyen. Det vil også alltid være en overnatting etter oppholdet i Oberammergau der en får dele sine opplevelser av spillet. Pasjonsspillet er en flott og sterk opplevelse og i følge vår erfaring er den grundige gjennomgangen før og etter spillet noe våre gjester setter pris på.

Tekstbok: Spillet fremføres på tysk. Inkludert i billetten er en tekstbok på tysk eller engelsk. Med denne tekstboken kan en følge dialogene underveis. Plussreiser vil denne gangen som de to foregående få tilgang til denne tekstboken når den er klar og få den oversatt til norsk. Alle som reiser på tur med oss vil få en norsk tekstbok og får følge forestillingen på vårt eget språk.

Billetter: Amfiet er oppdelt i 6 billettkategorier. Alle våre billetter er kategori 1 – beste kategori.

Skreddersydde reiser

Turene presentert på denne siden omtaler vi gjerne som ferdigsydde påmeldingsturer. Men visste du at Plussreiser hvert år skaper en mengde ulike gruppeturer for foreninger, kor, skoler, aviser og nærradioer? Vi er like gode på planlegging av turer for vennegrupper og bibelgrupper som for familier og firma. Faktisk så gode at om lag halvparten av våre reisegjester hvert år kommer fra skreddersydde opplegg.

Vi kan tilby skreddersydde turer til Oberammergau i 2020 for grupper på minimum 20 deltakere.

Den som har arrangert en temareise, vet at det kan være tidkrevende. På planleggingsstadiet er det et utall av valg som skal gjøres. Derfor kan det være godt å få bistand fra en profesjonell turoperatør. Våre reisekonsulenter, som vi gjerne også kaller turskreddere, gjør turen for dere – med bestilling, prisforhandling, ordner reisedokumenter, guider, inngangsbilletter – i prinsippet alle detaljer som skal til for en vellykket reise. Vi tar selvsagt også ansvar for oppgjør inn mot de ulike leverandørene. Dere har kun kontakt med «deres» reisekonsulent i Plussreiser – mer trenger dere ikke. Vi gjør det som kan oppleves som kompliserte oppgaver enkelt.

Dersom dere ønsker det kan vi også stille med teknisk reiseleder for deres gruppe. Reiseleder vil da ta seg av praktiske gjøremål som innsjekk på hotell, avtaler med restauranter, busselskap m.m. Reiselederen vil også ta ansvar ved uforutsette hendelser som for eksempel sykdom. Du som arrangør kan helt og fullt fokusere på opplevelsen og det sosiale fellesskapet i gruppen.