Shutterstock 751889734 Under 10Mg
Pasjonsspillet
Augsburg

Oberammergau & Pilegrimsvandring
Med Vårt Land til

Avreisedato

21.06.2022

Varighet

7 dager

Pris fra

22 450,-

Få plasser igjen

Oberammergau & Pilegrimsvandring

Denne turen byr på en pilegrimsvandring til pasjonsspillene i Oberammergau. Vi skal dessuten besøke Augsburg og sette oss litt inn i Augustana (den lutherske kirkens trosgrunnlag) ble lagt fram på riksdagen i Augsburg for 492 år siden.

Vi tar fly til München og kjører så til Augsburg som blir utgangspunkt for en vandring mot Oberammergau. Vi går til fots til pilegrimskirken Maria Vesperbild et stykke sør for Augsburg. Så kjører vi buss til Bad Kohlgrub og går til fots over fjellet til Oberammergau.

Etter å ha opplevd pasjonsspillet, har vi en dags vandring i Ammerfjellene med storslått utsikt mot Alpene.

Etter vandreturen kjører vi tilbake til Augsburg, hvor vi både skal oppleve den gamle historiske byen med røtter tilbake til romertiden og få en innføring i historien om hvordan den lutherske bekjennelsen ble til. Den ble lagt fram for riksdagen i Augsburg 25. juni 1530, altså på dagen 492 år siden når vi er der. Vi skal besøke Luthermuseet, en kirke som er delt mellom katolikker og lutheranere og Fuggerhaus.

Retur til München og fly hjem.

Vandre-etappene er på mellom 13 og 20 km på grusvei og stier, noe steder ganske bratt nedover. Vi tar også stolheis og svevebane på to strekninger.

Det blir tidebønner og skriftlesning hver dag, og også stille vandring når terreng og program passer til det. Erling Rimehaug vil holde innledninger blant annet om pasjonsspillets bakgrunn i europeisk historie, reformasjonshistorien sett fra Augsburg og om bekjennelsesskriftet Augustana.Turen går i samarbeid med:

Høydepunkter på turen

 • Pasjonsspillet i Oberammergau
 • Pilegrimsvandring i vakre omgivelser
 • Den historiske byen Augsburg
 • Luthermuseet

Dag 1

Tirsdag 21. juni

Avreise med SAS fra Gardermoen kl. 13.35. Vi flyr via København til München. Ankomst München kl. 17.40. På flyplassen venter bussen vår på oss som til tar oss vestover mot vårt hotell like sør for Augsburg; Hotel Best Zeller i Königsbrunn. Middag og velkomstsamling på hotellet.

Dag 2

Onsdag 22. juni

Etter frokost på hotellet kjører bussen oss til den vesle byen Bad Kohlgrub i Bayern (ca. 1,5 times kjøring). Derfra tar vi stolheis opp til Zeitberg (1400 meter over havet). Her starter vi dagens pilgrimsvandring fra Bad Kohlgrub over Hörnle til Oberammergau (10 km, ca. 4 timer). Vi holder morgenbønn på toppen, før vi vandrer på sti over de tre Hørnletoppene med storartet utsikt over dalen nedenunder til turens høyeste punkt Steierkopf (1535 moh.) der vi har utsikt mot Ammergau-alpene. Bratt og ulendt sti ned til Drei Marken på 1270 moh. Vi tar lunsjpause ved en koselig hytte. Etter skriftlesningen følger vi grusvei nedover til Oberammergau. Stort sett grei grusvei, litt bratt på slutten.

Bussen plukker oss opp et stykke utenfor Oberammergau og kjører oss dit vi skal spise middag og overnatte.

Dag 3

Torsdag 23. juni

I dag er selve dagen for Pasjonsspillet. Vi kjører inn til Oberammergau etter frokost på hotellet. Du får du god tid til egne opplevelser før vi finner våre plasser i amfiet. Pasjonsspillet begynner kl. 14.30 og varer til ca. kl. 22.30. Midtveis i spillet blir det tre timers pause der vi blir servert middag på en av byens restauranter. Etter avsluttet forestilling kjører vi tilbake til vårt hotell for overnatting.

Dag 4

Fredag 24. juni

Vandring over Ammergau-alpene til Lindernhof slott (9 km, ca. 4 timer). Vi tar stolheisen Kolbensesselbahn opp til toppstasjonen på 1270 meter. Derfra går vi på en skogssti langs nordsiden av Sonnenberg og så på en grusvei opp til Pürsching på 1500 meter, der det åpner seg strålende utsikt over alpene lenger syd. Ved restauranten tar vi en smal sti lang fjellryggen, og så bukter en smal og bratt sti seg ned til Lindernhof slott. Vi har litt tid til å se om oss i parken ved slottet. Vi kjører tilbake til Königsbrunn (ca. 1,5 timer) og til Hotell Best Zeller.

Middag og kveldssamling på hotellet. Foredrag om den katolske fornyelsen i kjølvannet av reformasjonen og Mariafromheten som var en del av den.

Dag 5

Lørdag 25. juni

Etter frokost på hotellet kjører bussen oss til det gamle cisterncienserklosteret Oberschønfeld vest for Augsburg (ca. 30 min). Her starter vi dagens pilgrimsvandring og går vestover langs den gamle pilegrimsveien «Jacobsweg» til valfartskirken «Maria Vesperbild» (20 km, ca. 6 timer). Turen går over de bølgende lave åsene i Schwaben. Vi vandrer en halv time gjennom skogen langs en elv til et Jakobskapell der vi har morgenbønn. Videre følger vi en svingete grusvei i tett skog over åsen til landsbyen Fischach. Her stanser vi for lunsjpause ved byens Jakobskapell. Etter lunsj følger vi en asfaltert gangvei til landsbyen Wollmetshoven. Inne i skogkanten har vi skriftlesning ved Mariagrotten og går så i stillhet over nok en skogkledd ås mot målet for dagens etappe; valfartskirken Maria Vesperbild. Vi besøker valfartskirken før vi drar med bussen vår tilbake til hotellet i Königsbrunn. På kvelden blir det middag og kveldssamling på hotellet. Foredrag om Augsburgs plass i reformasjonshistorien, med særlig vekt på Augustana, som er Den norske kirkes bekjennelsesskrift.

Dag 6

Søndag 26. juni

I Luthers fotspor i Augsburg.

Vi kjører buss inn til byen hvor vi får en guidet omvisning i sentrum. Augsburg har røtter tilbake til romertiden, og var også en viktig by for Hapsburgerne. Etterpå besøker vi St. Anna-klosteret (nå luthersk kirke) der Luther bodde under debatten med kardinal Cajetan i 1518. Vi bruker litt tid i Luther museet her. Derfra går vi gjennom den sjarmerende gamlebyen forbi Rådhuset (der freden ble forkynt i 1555) og kjøper lunsj på fortausrestaurantene ved Rådhusplassen. Vi går videre til Fronhof, der den Augsburgske konfesjon (Augustana) ble lest opp den 25. juni 1530. Etterpå kjører bussen tilbake til Best Zeller. Middag og kveldssamling med turavslutning.

Dag 7

Mandag 27. juni

Tidlig avreise fra hotellet. Bussen kjører oss tilbake til flyplassen utenfor München. Flyavgang med Norwegian kl. 09.45. Ankomst Gardermoen kl. 12.00.

Det blir tidebønner og skriftlesning hver dag, og også stille vandring når terreng og program passer til det. Erling Rimehaug vil holde innledninger blant annet om pasjonsspillets bakgrunn i europeisk historie, reformasjonshistorien sett fra Augsburg og om bekjennelsesskriftet Augustana.

Dolomittene 2 Som Vandrer
Augsburg
Augsburg
Kevin Jin 1265264 Unsplash Under 10Mg
Oberammergau
Oberammergau
Oberammergau
Oberammergau
Oberammergau
Oberammergau
Passion Play Theater
Passion Play Theater
Pasjonsspillet
Pasjonsspillet
Last Supper 2
Shutterstock 1165625494 mount puerschling
Ettal
Ettal
Lech
Lech
Martin Luther
Martin Luther
Augsburg
Augsburg
Wanderer 455338 1920

Priser og betingelser

Pris fra 22 450,-

Tillegg for enkeltrom: kr 2.100, begrenset antall.

Prisen inkluderer

 • Reisen Oslo-München tur/retur
 • Overnatting med halvpensjon
 • Transport, inngang, guiding og billetter iht. program
 • Tekstbok
 • Reiseledertjenester fra norsk turteam


Prisen inkluderer ikke

 • Øvrige måltider
 • Drikke til måltidene
 • Forsikringer
Flytider
Dato Strekning Avgang kl. Ankomst kl. Flight
21.06.22 Oslo - København 13.35 14.45
København - München 16.05 17.40
27.06.22 München - Oslo 09.45 12.00