Sist oppdatert 30. juni, kl. 10:10

Informasjon vedrørende coronavirus

Jerusalem Klagemuren
Israel Bergene Holm 06

Høsttur til Israel
Mulighet for tur til Petra, Jordan

Avreisedato

24.10.2017

Varighet

11 dager

Pris fra

16 950,-

Fulltegnet

Høsttur til Israel

Mange har vært i Israel èn gang, og besøkt flere av de kjente stedene vi leser om i Bibelen. Inntrykkene kan være sterke, og for mange blir Bibelen lest på en annen måte etterpå, fordi man har vært på stedene hvor viktige hendelser skjedde. Men på en «førstetur» vil det være mange steder man ikke rekker å besøke. Og inntrykkene under besøket kan også bli så mange at man heller ikke helt klarer å absorbere dem i løpet av ei uke eller litt mer.

På denne turen inviterer jeg folk som har vært i Israel en gang tidligere, og legger opp til at vi skal besøke en god del «nye» steder for de fleste. Samtidig vil vi besøke noen av de mest kjente stedene fra Jesu liv også denne gangen. Slik tror jeg at denne turen vil passe godt også for deltakere som ikke har vært i landet tidligere. Nå prøver jeg også å få til møter med mennesker som bor i Israel, og som har forskjellig livserfaring med det.

Noen av dagene i under turen vil vi ha kveldssamling, der vi vil ta opp temaer både av religiøs og politisk art.

Nedenfor finner du program for turen. Det er mulig det kan bli noen forandringer i opplegget, men de vil i så fall være minimale.

Felles for alle er å besøke israelske og palestinske områder. I tillegg tilbyr vi en tur til klippebyen Petra i Jordan, for de som ønsker det. (Egen påmelding)

Tirsdag 24. oktober. Utreisedag

Vi reiser med Turkish Airlines, som er kåret til Europas beste flyselskap flere ganger de senere årene. Avreise fra Norge (Gardermoen) kl. 11.15, med mellomlanding i Istanbul. Ankomst Tel Aviv kl. 20.05 om kvelden. Buss venter på oss og tar oss til hotel Prima Park i Jerusalem, hvor vi skal være 4 netter.

Temareise Jerusalem15

Onsdag 25. oktober. Jerusalem

Vi starter dagen tidlig og reiser inn til Gamlebyen. Der skal vi først besøke Tempelplassen. Vi skal minnes mye fra Jesu liv.

 • Som spebarn og som 12-åring.
 • Mange taler han holdt her.
 • Kvinnen som ble grepet i hor og Enkens skjerv.

Men det er også mye å minnes fra apostlenes virke.

 • Peter og Johannes helbreder. Arrestert og forhørt av Det høye Råd.
 • Paulus ble arrestert her, etter 3. misjonsreise.

I dag er Tempelplassen forbeholdt muslimene som bønnested. Vi vil få en innføring i litt om plassens historie og betydning for dem. Klippedomen og Al Aqsa-moskeen kommer vi ikke inn i, men kan beundre dem fra utsiden.

Og vi glemmer heller ikke plassens betydning for jødene.

Etter dette besøket går vi forbi Vestmuren (Klagemuren) og opp til det jødiske kvarteret i Gamlebyen. Vi ser noen av de viktige stedene og får en kort innføring i noen sentrale hendelser derfra. Vi går ut Sionporten. (Hvis vi får tid, tar vi en tur bort til Nattverdsalen, hvor tradisjonen sier at Jesus spiste påskemåltidet sammen med sine disipler.) Bussen henter oss og kjører til The Great Synagogue. Der møter vi en rabbiner som vil fortelle om jødedommen i fortid og nåtid. Han vil også og vise oss rundt inne i den store synagogen.Etter dette besøket reiser vi til Betania , landsbyen hvor søsknene Marta, Maria og Lasarus bodde. Der besøker vi kirken som er bygd over stedet hvor de hadde sitt hjem, og vi besøker Lasarus’ grav.

Bussen kjører oss så tilbake til hotellet. Middag

Israel Jerusalem 04

Torsdag 26. oktober

Vi starter dagen på Oljeberget, med sin fantastiske utsikt over Gamlebyen. Derfra går vi ned til Getsemanehagenog minnes Jesu bønnekamp der. Deretter reiser vi til Gravhagen (Gordons Golgata) og minnes Jesu død og oppstandelse. Selv om denne vakre plassen like utenfor murene til Gamlebyen neppe er det historisk korrekte stedet, gir plassen en unik opplevelse av en klippe, en hage og en tom grav. Vi har også nattverd der. Etter dette besøket reiser vi til Betlehem. Denne byen har en lang historie i Bibelen, helt fra Patriarken Jakob og Rakel. (Hun døde der da hun fødte Benjamin.) Hovedfortellingen i Ruts bok foregikk i Betlehem, og byen var kong Davids hjemby. Vi tenker mest på Jesus fødsel og fortellingene rundt den. Vi skal besøke både Fødselskirken og Hyrdemarkene. Men vi skal heller ikke glemme at Betlehem tidligere var «en kristen by». I dag er det få kristne igjen der, og de har det vanskelig.

Temareise Jerusalem17

Fredag 27. oktober

I dag er det fridag. (Har ikke guide.) Men vi tar tid til en morgensamling, før noen sikkert vil ta trikken inn til sentrum igjen. Noen vil ha mye fritid, og andre vi ha flere opplevelser. Reiseleder vil være fleksibel og prøve å tilpasse så mange ønsker som mulig. Vi tar trikken til «Damaskusporten» og går inn i Gamlebyen i det muslimske kvarteret.

Aktuelle steder å besøke kan være:

 • Vi kan f.eks. gå Via Dolorosa (Smertens vei) oppover mot
 • Senere kan vi ta en tur ned til Davidsbyen, og minnes noen av fortellingene i forbindelse med kong David. Arkeologene har avdekket mye her nede de senere årene.
 • Noen vil sikkert ha en del fritid og gå i basarene.
 • Sabbaten innledes om ettermiddagen. Da kan det være interessant å gå til Vestmuren (Klagemuren) og oppleve stemningen der.
 • Det er også flere andre interessante steder å besøke.

Gravkirken. Også for de som har vært i kirken ved tidligere besøk, kan det være flere nye ting å se og oppleve.

Aktuelle steder å besøke i Vest-Jerusalem denne dagen, særlig for de som er i Jerusalem for første gang:

 • Holocaoust-museet (Yad Vashem) som er laget for å minnes de 6 millioner jøder som ble drept av Nazistene under 2. verdenskrig.
 • Det Israelske museet, med bl.a. DØDEHAVSRULLENE og en fantastisk miniatyrmodell over Jerusalem på Jesu tid.
Israel Solnedgang

Lørdag 28. oktober

Vi forlater Jerusalem og begynner nedstigningen mot Jeriko. Et stykke nedover i bakkene gjør vi et kort stopp ved "Den barmhjertige samaritans herberge". Det er restene etter et ottomansk herberge, beregnet på pilegrimer som trengte overnatting på den farefulle turen fra Jeriko og opp til Jerusalem. Så kommer vi til Jeriko, kanskje verdens eldste by. Her er mye å minnes: Bussen kjører oss noen kilometer inn mot fjellene, og vi tar taubanen opp til Monastery of Temptation, klosteret som er bygd i området hvor tradisjonen sier at Jesus ble fristet av djevelen. Matt 4. Etter besøket i Jeriko prøver vi å få tid til å ta en avstikker ned til Jordanelva, til stedet hvor man mener at Johannes døpte Jesus. Vi skal i alle fall dra nordover, til Genesaretsjøen. Vi tar inn på hotel Restal i Tiberias. (2 netter)

Israel Saligprisningsberget

Søndag 29. oktober

Dagen starter med en båttur på Genesaretsjøen. Mange fortellinger i NT er knyttet til denne sjøen, bl.a: Jesus stiller stormen og Jesus går på vannet. Båtturen går fra Tiberias til Ginosar.

Så reiser vi opp der hvor Jesus holdt bergprekenen.

 • ”Verdens viktigste tale” Matt. 5-7
 • Nydelig utsikt over Genesaretsjøen.

Her vil det bli gitt god tid til å lese Bergprekenen i fredelige og naturskjønne omgivelser.

Så drar vi nedover til sjøen igjen, til stedet hvor den gode fiskeplassen var

 • Kallelsen av de første disiplene Matt 4
 • ”Den mislykkede fiskefangsten” Joh.21
 • Jesu samtale med Peter Joh.21

Etterpå drar vi til Kapernaum, som også kalles "Jesu hjemby". De mest kjente severdighetene der er ruinene etter den gamle synagogen og huset som man mener apostelen Peter bodde i. Men vi skal særlig minnes mange fortellinger fra Jesu liv når vi er i byen. Kort nevnes: Den lamme som ble firt ned gjennom taket Mark. 2, Kvinnen med blødninger Mark 5, Den romerske offiserens tjener Luk 7, Peters svigermor som ble helbredet Mark 1, Synagogeforstander Jairus' datter Mark 5 og Luk 8. Det blir gitt god tid til å minnes disse fortellingene og kanskje gå ned til sjøen for å lage "et indre bilde" av hvordan byen var da Jesus vandret der.

Israel Nasaret 1

Mandag 30. oktober

Vi starter dagen med å reise opp til Tabor-fjellet. (Kalles også forklarelsens fjell.) Mange mener at dette er det vakreste fjellet i hele Galilea, med sin fantastiske utsikt over Jisreel-sletten.

 • Fjellet er nevnt flere ganger i GT, bl.a. i Dom. Kap 4, om Debora og Barak.
 • Det er vanlig å anta at dette er fjellet hvor Jesus tok med seg tre av disiplene, og hvor Moses og profeten Elija ble synlige for dem. Matt 17,1-8.

Etter dette besøket reiser vi til Nasaret.

 • Der besøker vi Bebudelseskirken, den største kirken i Midtøsten. Det var på denne plassen at engelen sa til Maria at hun skulle føde Jesus.
 • Vi skal også besøke "Nazaret village", som viser oss hvordan dagliglivet i Nasaret var på Jesu tid.

Vi rekker et besøk til Haifa også. To program der:

 • En visitt til Eliasmenigheten, som samarbeider med Israelmisjonen.
 • Flott utsikt over byen og havnen, og ikke minst over den berømte hagen til Bahai-senteret der.

Så setter vi kursen mot hotel Seasons i Netanya, hvor vi blir 4 netter.

Tirsdag 31. oktober

Dette blir en dagstur til det Bibelske Samaria. Der vil vi besøke:

 • Sikem. (Nablus er det moderne Sikem.) Byen hvor Abraham bygde et alter for Herren. Her var det også at Josva samlet alle israels stammer og de sluttet en pakt der. Den første hovedstaden i nord, da Israels rike etter Salomo ble delt.
 • Jakobs brønn, som er der patriarken kjøpte land etter oppgjøret med broren Esau. Vi husker også Jesu møte med den samaritanske kvinnen. Joh. Kap 4.
 • Garisimfjellet. Dette fjellet var samaritanernes hellige fjell. Dette leser vi om i Joh. 4, der Jesus samtaler med den samaritanske kvinnen.
 • Samaria. Etter Sikem ble Samaria hovedstaden i Nord-riket i Israel. Nevnt mange ganger i GT. Kanskje mest kjent er fortellingen om de fire spedalske, slik vi leser det i 2. Kong kap. 6-7.
Petra Jordan

Onsdag 1. - torsdag 2. november. Fridager i Natanya eller alternative dager med Tur til Petra

Alternativ 1: Fridager i Natanya

Noen vil bade, og sole seg. Andre vil rusle rundt og ikke gjøre så mye. Noen vil kanskje besøke et diamantsliperi i byen, og se hvordan produksjonen foregår.

Alternativ 2: Tur til Klippebyen Petra i Jordan.

Petra er en oldtidsby inne i den Jordanske ørken. Etter å ha vært «forsvunnet i århundrer, ble den gjenoppdaget i 1812. Den er i dag mest berømt for sine kongegraver som er hugd ut i fjellet. Regnes i dag som ett av "verdens 7 nye underverker"

Turen fra Netanya til Petra tar 7-8 timer, med grensepassering og lunsj. Den vil derfor strekke seg over 2 dager. Det blir tidlig reise fra Netanya og ankomst Wadi Musa (=Moses’ dal, like ved Petra) utpå ettermiddagen. Rolig kveld med middag og overnatting på Petra Moon Hotel. Tidlig start neste morgen, med besøk i klippebyen Petra. Om ettermiddagen, retur og ankomst Netanya sent på kvelden.

Dette vil være en frivillig tur, og betales separat for de som ønsker å bli med. Eget punkt på påmeldingsskjemaet.

Fredag 3. november. Hjemreisedag til Norge

Det blir tidlig avreise fra Netanya, for vi trenger god tid på flyplassen. Avreise Tel Aviv kl. 08.50, med mellomlanding i Istanbul. Ankomst Oslo (Gardermoen) kl. 16.55

Priser og betingelser

Pris fra 16 950,-

Tillegg for enkeltrom: Kr. 4.165,-

Prisen inkluderer

 • Flyreisen Oslo -Tel Aviv tur/retur
 • Hele rundreisen i de israelske og palestinske områdene
 • Opphold i dobbeltrom på hotell
 • Halvpensjon, dvs. frokost og middag
 • Inngangsbilletter til alle besøkssteder, slik det framgår av programmet
 • Båttur på Genesaretsjøen
 • Taubane opp til kloster i Jeriko
 • Norsk reiseleder
 • Skandinavisktalende guide i de israelske områdene.
 • Engelsktalende guide i de palestinske områdene.
 • Infohefte om de forskjellige stedene vi skal besøke.

Prisen er beregnet på minimum 25 betalende.

Prisen inkluderer ikke

 • Tips til guider, sjåfører og hotellbetjening. (USD 70, samles inn ved reisestart)
 • Reiseforsikring.
 • Utgifter til lunsj.
 • Drikke til måltidene.