


Den kristne påskefeiringa i Jerusalem er ein viktig del av denne turen. Vi skal vera i Jerusalem begge helgene og vil delta i palmesøndagsprosesjon over Oljeberget, gå på Via Dolorosa langfredag og delta på skandinavisk festgudsteneste i Gravhagen påskedag. Vi vil også delta på messiansk sabbatsgudsteneste i Immanuelkyrkja i Tel Aviv på påskeaftan. I tillegg skal vi ein rundtur til Betlehem, Dødehavet og Galilea i den stille veka.
Vi skal gå mykje til fots i Jerusalem. Deltakarane må vera i normalt god form og kunna gå heile dagen på asfalt og i trappar.
REISEDAG
Vi reiser via Oslo og Wien til Tel Aviv, og køyrer med buss vidare til Jerusalem der vi tar inn på Jerusalem Tower Hotel sentralt i Vest-Jerusalem. Tilslutningsbillettar frå andre byar i Norge på forespørsel.
SABBAT I JERUSALEM
Vi har ein roleg føremiddag utan program. Ut på dagen går vi gjennom sabbatsstille gater i det jødiske Vest Jerusalem til Jaffaporten i bymuren rundt Gamlebyen. Her får vi eit første møte
med ei fascinerande blanding av heilage stadar og livleg folkeliv i dei tronge basargatene i dei ulike kvartera i Gamlebyen.
JERUSALEM OG OLJEBERGET
Vi i går også i dag ein tur i Gamlebyen. Vi besøker Gravkyrkja som er bygd over Golgata og Jesu grav, og Vestmuren (Klagemuren) som blir rekna som den mest heilage staden i jødedommen. Etter lunsj får vi transport til Betfage på Oljeberget for å delta i den store palmesøndagsprosesjonen saman med lokale kristne og tusenvis av tilreisande frå heile verda. Prosesjonen varer eit par timar og går over Oljeberget, ned bratte bakkar til Kedrondalen der vi passerer Getsemanehagen, og vidare til Betesdadammen i Gamlebyen.
JERUSALEM
Vi begynner dagen med eit besøk i Yad Vashem, eit stort minnesenter og museum over Holocaust. Dette er ein stad med mange sterke inntrykk. Deretter drar vi til Davidsbyen, den eldste delen av Jerusalem. Her ser vi arkeologiske utgravingar og går gjennom spennande tunnelar. Dei som ønsker det, kan gå den 700 meter lange Hiskias tunnel, der vi går gjennom rennande vatn frå Gihonkjelda til Siloahdammen. Dette er imponerande ingeniørkunst frå gamaltestamentleg tid! Alternativet er ein tørr og kortare tunnel. Vi avsluttar dagen i Getsemanehagen. Vi besøker Alle nasjonars kyrkje og hagen med eldgamle oliventre. Her hadde Jesus sin bønekamp og her blei han sviken og tatt til fange før korsfestinga.
BETLEHEM OG DØDEHAVET
Denne dagen reiser vi først til Betlehem, som i dag ligg på den palestinske Vestbreidda, 10 km sør for Jerusalem. Vi les juleevangeliet og syng julesongar på «Hyrdemarkene», der det framleis er grotter der gjetarane kunne ha sauene om natta. Vi reiser vidare opp til sentrum i byen, der vi besøker den gamle Fødselskyrkja som truleg er bygd over staden der Jesus blei
fødd. På ettermiddagen køyrer vi i retning Dødehavet og til Ein Bokek i sørenden av havet, der vi skal overnatta på Enjoy Dead Sea Hotel. Her er vi i ørkenen på den lågaste staden på jorda, ca 400 meter under havnivå. Det blir tid til eit bad i Dødehavet, ei oppleving heilt utanom det vanlege. Ein flyt som ein kork pga. av det høge saltinnhaldet i vatnet.
DØDEHAVET, JERIKO OG GALILEA
Det blir høve til eit morgonbad før vi drar vidare til Masada, kong Herodes si mektige fjellborg. Vi tar gondolbane opp til toppen og får høyra den sterke historia om dei jødiske opprørarane som heldt stand mot romarane her i tre år etter at Jerusalem fall i år 70. Etter besøket på Masada, går turen til Jordanelva og dåpsplassen Qasr al-Yehud der Jesus i følge tradisjonen blei døypt av Døyparen Johannes. Vi har lunsj i den palestinske byen Jeriko, «palmebyen» som ligg som ein oase i ørkenen. Jeriko er rekna som den eldste byen i verda. Turen vidare går nordover langs Jordanelva og til Genesaretsjøen, der vi skal ta inn på Restal Hotel i byen Tiberias.
OMRÅDET VED GENESARETSJØEN
Denne dagen skal vi oppleva området Jesus hadde som base i dei tre åra han var ein offentleg person. Vi begynner dagen med båttur på Genesaretsjøen der disiplane fiska, der Jesus gjekk på vatnet og han stilla stormen. Vidare drar vi til Kapernaum («Jesu eigen by»). Her har arkeologane funne ein gamal synagoge og restane etter Peters hus, der Jesus kanskje budde! Vidare køyrer vi opp til Saligprisingsfjellet der tradisjonen seier at Jesus heldt Bergpreika. Vi drar også til området Tabgha, der Jesus gjorde brødunderet og der han viste seg for disiplane etter oppstoda.
GALILEA OG VIA DOLOROSA I JERUSALEM
Vi begynner dagen i Magdala, der det dei siste åra er gjort spennande funn frå Jesu tid. Her er det også bygd ei ny og flott kyrkje som er knytt til Jesu verksemd i området ved Genesaretsjøen. Kyrkja heiter Duc in Altum («Legg ut på djupet», Luk 5,4). Vidare drar vi til Sachne, ein vakker nasjonalpark. Her kan vi bada i kjeldevatn som held 27 grader heile
året. Så køyrer vi ned Jordandalen, vidare «opp til Jerusalem» og til Løveporten i den gamle bymuren. Her startar vi vår vandring langs Via Dolorosa gjennom Gamlebyen, ein andaktsveg med 14 stasjonar som følger Jesu lidingsveg. Vi stoppar ved nokre av stasjonane og endar opp ved Golgata i Gravkyrkja. Etter dette tar vi på nytt inn på Jerusalem Tower Hotel.
TEL AVIV / JAFFA
Det er sabbat og vi køyrer ned til kysten og storbyen Tel Aviv der vi skal delta på messiansk gudsteneste i Immanuelkyrkja, som blir driven av Den Norske Israelsmisjon. Etter gudstenesta får vi eit møte med ein representant for dei tilsette i kyrkja. Den vesle messianske kyrkjelyden er eit fargerikt fellesskap og ein viktig stad i arbeidet med å forkynna evangeliet for det jødiske folket. Den over 100 år gamle kyrkja, som har vakre glasmaleri av den norske kunstnaren Victor Sparre, ligg i overgangen mellom den moderne byen Tel Aviv og den bibelske byen Jaffa. Det var her apostelen Peter fekk visjonen frå Gud om at evangeliet både er for jødar og alle andre folkeslag. Vi går ein runde i det gamle Jaffa før vi køyrer tilbake til Jerusalem på ettermiddagen.
JERUSALEM
Dei som ønsker det, kan stå opp grytidleg og vera med på skandinavisk påskemorgon-gudsteneste på Oljeberget. Samlinga er i hagen på sjukehuset Augusta Victoria og i løpet av gudstenesta ser vi soloppgangen over Jordan. Dei som er med på dette, kjem tilbake til frukost på hotellet. På føremiddagen deltar vi på skandinavisk festgudsteneste i Gravhagen. Dette
er ein stad for andakt, ein fin park som viser oss korleis det kan ha sett ut der Jesu grav låg. Resten av dagen har vi fritid i Jerusalem.
HEIMREISE
Det er tid for å reisa tilbake til Norge. Vi drar frå hotellet midt på natta og flyr heim frå Tel Aviv via Frankfurt og Oslo.
OVERNATTINGSSTADER
22/3 – 26/3 Jerusalem Tower Hotel
26/3 – 27/3 Enjoy Dead Sea Hotel
27/3 – 29/3 Restal Tiberias Hotel
29/3 – 01/4 Jerusalem Tower Hotel
Vi tar forbehold om eventuelt bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis før avreise.
BestillDato | Strekning | Avgang kl. | Ankomst kl. | Flight |
---|---|---|---|---|
22 Mars 2024 | Oslo – Wien | 1430 | 1650 | OS 336 |
22 Mars 2024 | Wien – Tel Aviv | 2015 | 0040 | OS 859 |
01 April 2024 | Tel Aviv – Frankfurt | 0450 | 0820 | LH 691 |
01 April 2024 | Frankfurt – Oslo | 1330 | 1525 | LH 862 |
NB! Tidendringer kan forekomme frem til avreise |
Denne turen har følgende avbestillingsregler.
· Avbestilles turen innen 90 dager før avreisedato, belastes et gebyr på kr. 500,- pr person
· Avbestilles turen mellom 89 dager og 66 dager før avreisedato, tilbakebetales ikke depositum
· Avbestilles turen mellom 65 og 45 dager før avreise, kreves 30 % av turprisen
· Avbestilles turen mellom 44 dager og 31 dager, kreves 50 % av turprisen
· Avbestilles turen mellom 30 dager og 21 dager, kreves 75 % av turprisen
· Avbestilles turen mindre enn 20 dager før avreise, eller ved manglende frammøte avreisedagen, kreves 100% av turprisen inn. Det samme gjelder dersom man mangler de nødvendige papirer for å delta på hele reisen.
Disse reglene gjelder selv om den påmeldte ikke har betalt inn depositum/turpris. PLUSSREISER kan da fakturere dette i ettertid.
Generelle vilkår:
PLUSSREISER sine vilkår er utformet i.h.t. Lov om Pakkereiser av 15.06.2018
(“Pakkereiseloven”) utarbeidet av Virke Reise Utland og Forbrukertilsynet samt Barne- og Familiedepartementets sine forskrifter til loven.
PLUSSREISER forplikter seg til å gjennomføre turene etter de oppsatte program så langt det er praktisk mulig. Ved uforutsatte hendelser, eller «force majeure» kan det bli aktuelt å foreta programendringer som for eksempel omlegging av reiserute, bytt av transportmiddel, overnattingssted, endring av turteam, droppe severdigheter/besøkssted o.l. PLUSSREISER kan avlyse turen/avgangen dersom det blir for få påmeldte. Dette bestemmes ca 5 uker før avreise.
På reiser i andre verdensdeler kan det forekomme endringer i programmet pga kulturelle forskjeller.
Den reisende har plikt til å selv sette seg inn i vilkår og informasjon tilsendt fra turoperatør.
Påmelding og betaling
Påmelding skjer via vår hjemmeside eller ved å kontakte PLUSSREISER sine kontor eller til våre bestillingsagenter i Haugesund og Stavanger.
Du regnes som påmeldt når din bestilling har nådd oss. Om du ønsker å trekke deg fra en tur gjelder generelle avbestillingsregler selv om du ikke har betalt inn depositum/turpris.
Etter påmelding vil kunden motta en bekreftelse med en todelt faktura fra PLUSSREISER.
Forbehold om prisendringer
Turprisen gjelder de ytelser som er oppsummert i fakta om turen. Prisen er kalkulert med de valutakurser som var gjeldende ved produksjon av turen. Dersom det blir vesentlige forandringer i valutakursene, devaluering el.l. forbeholder vi oss retten til å justere prisene. Det samme gjelder uforutsatte avgiftsforhøyelser, nye skatter, endring av flyskatter eller lignende.
Avbestillings- og reiseforsikring
Alle reisende må ha reiseforsikring. Den reisende er selv ansvarlig for å tegne de forsikringer som ønskes. Vi anbefaler alle å tegne en avbestillingsforsikring i tillegg til selve reiseforsikringen.
Avbestillingsforsikring kan bestilles hos Plussreiser ved påmelding og betales samtidig med depositumet. Avbestillingsforsikring kan ikke etterbestilles etter at depositumet er innbetalt. Den blir ikke refundert ved avmelding.
Pris for avbestillingen er 5% av turprisen, minimum kr 500,-
- Forsikringen dekker fri avbestilling ved sykdom/død hos den reisende selv, personer i hans/hennes husstand eller nærmeste familie (dvs. ektefelle, samboer, foreldre, barn, svigerforeldre eller søsken). Dette må bekreftes med legeattest som må fremlegges senest 1 måned etter avreisedagen.
Pass
Vær oppmerksom at på reiser utenom Schengen/EU må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere i våre programmer. Hvis du ikke reiser med norsk pass, må du selv sjekke visumregler for ditt statsborgerskap til aktuelt reisemål.
Diverse
Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og kunne reise uten assistanse underveis. Spesielle behov må opplyses ved påmelding
Klager
Dersom noen ønsker å fremsette klage, må dette gjøres umiddelbart til reiseleder. I tillegg må det sendes skriftlig begrunnet klage til PLUSSREISER v/daglig leder, innen fire uker etter hjemkomst.
Vi tar forbehold om trykkfeil i turprogrammet.
Det anbefales vaksinasjon mot ulike sykdommer ved reiser til de fleste land i Midtøsten. Hvilke vaksiner avhenger av hvor man skal reise, type bosted, hygieniske forhold og lengden på oppholdet.
Legemiddelprofylakse mot malaria kan være aktuelt for enkelte land. For råd om myggstikkbeskyttelse og forebyggende legemiddelbehandling se: Malariaveilederen (Midtøsten og Nord-Afrika)
Personer som ikke vet om de har fått MMR-vaksine eller hatt alle de aktuelle sykdommene (meslinger, kusma og røde hunder), anbefales MMR-vaksine. MMR-vaksine før reisen?
Helsemyndighetene i Saudi Arabia krever at alle pilegrimer til landet skal være vaksinert med meningokokk ACWY-vaksine. Type utenlandsreiser deles inn i to hovedgrupper
Våre vanlige rundreiser kategoriseres som Gruppe I, mens vandreturer med overnatting i private hjem kategoriseres som Gruppe II
GRUPPE I | Forretnings- og turistreiser til byer og turiststeder med god hotellstandard, mathygiene og gode sanitære forhold. |
GRUPPE II | Lang- eller kortvarige reiser eller opphold i områder med dårlige hygieniske og sanitære forhold, og/eller nær og langvarig kontakt med lokalbefolkningen. For eksempel arbeidsopphold, ryggsekktur, innvandrere på besøk til tidligere hjemland. |
( ): Parentes rundt forkortelsen i tabellen betyr at foreslåtte profylakse bør vurderes individuelt avhengig av reisetype og lokale geografiske og årstidsvariasjoner i sykdommens utbredelse. I tillegg må den reisendes helsetilstand, alder og tidligere vaksinasjonsstatus vurderes. Les mer i Vaksinasjonsveilederen: Hep A, BCG, Rabies, Tyfoid, Hep B |
Forkortelser i tabellen for aktuelle reisevaksiner
dTP-IPV: Difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine, IPV: Poliomyelittvaksine, Hep A: Hepatitt A-vaksine, Hep B: Hepatitt B-vaksine, Rab: Rabiesvaksine, Tyf: Tyfoidvaksine, BCG: Tuberkulosevaksine, MenACWY: Meningokokk A+C+W+Y konjugatvaksine, Influensa: Sesong influensavaksine.
Aktuelle reisevaksiner
Tabell 2. Aktuelle reise vaksin
REISEMÅL | GRUPPE I | GRUPPE II |
Jordan, Palestinske områder | dTP-IPV* | dTP-IPV* |
Israel | dTP-IPV* | dTP-IPV*, IPV***,(Hep A), (Rab) |
Forkortelser for aktuelle reisevaksiner
· dTP-IPV: Difteri, tetanus, kikhoste og poliovaksine
. IPV: Poliomyelittvaksine
· Hep A: Hepatitt A-vaksine
· Hep B: Hepatitt B-vaksine
· MenACWY: Meningokokk A+C+W+Y konjugatvaksine
· Rab: Rabiesvaksine
· Tyf: Tyfoidvaksine
· BCG: Tuberkulosevaksine
· Influensa: Influensa sesongvaksine
* Alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Voksne som er grunnvaksinert bør ta én dose oppfriskningsvaksine mot disse sykdommene ca. hvert 10. år.
Det anbefales at vaksinasjon av Hepatitt A gjøres ca 4 uker før avreise. Ta kontakt med ditt lokale vaksinasjonskontor hvis du har spørsmål.
*** Poliovaksinasjon ved opphold i land med polioutbrudd: WHO krever at personer som har oppholdt seg over 4 uker i land med risiko for å eksportere vaksinederivert poliovirus type 3 skal ha fått poliovaksine mellom 4 uker og 12 måneder før man forlater landet. Dette må dokumenteres med internasjonalt vaksinesertifikat. Gjelder for personer i alle aldre, også barn, selv om de etter norsk program anses som fullvaksinerte. Gjelder per i dag for Israel.
Vaksinederivert polio type 3 ble påvist i Jerusalem, Israel i mars 2022 hos et uvaksinert barn med nyoppståtte lammelser. Vaksinasjonskampanjer er iverksatt i Jerusalem for barn mellom 6 uker og 10 år. Vaksinasjonsdekningen i landet er høy, men det er noen undervaksinerte befolkningsgrupper. WHO understreker at det er viktig å sørge for oppdatert polio-vaksinering ved reiser til Israel.
Mer informasjon på: https://www.fhi.no/sv/vaksine/reisevaksiner/verden/vaksiner-ved-reise-til-midtosten/