Apollon-templet i Korint
IMG 2401
Shutterstock 643746427 Korint kanalen

Reise i Hellas
I fotsporene til apostelen Paulus

Avreisedato

12.03.2024

Varighet

7 dager

Pris fra

19 350,-

Fulltegnet

Reise i Hellas

Vi ønsker velkommen til å være med på turen fra Filippi og til Korint. Dette er ingen «ferietur» med bading og kos på stranden, men en tur som vil gi oss mye kunnskap, både om skrifter i Bibelen, også om landet som har vært med å prege vår sivilisasjon helt fram til vår tid.

Vi skal i løpet av sju dager langt på vei følge reiseruten til Paulus på hans andre misjonsreise slik vi finner den i Apostleneslenes gjerninger kap. 16-18. Men Paulus var også i de samme områdene på sin tredje misjonsreise , slik vi leser i Ap. gj. 20. og enda senere. Turen er tilpasset mennesker som ønsker å få bedre kjennskap til store deler av NT, og vil se og oppleve mye av arvegodset til vår vestlige natur, og samtidig har lyst til å være sammen med gamle og nye venner. Det blir en god del kjøring, men vi har egen buss på hele turen.

Vi må ikke glemme alle brevene med tilknytning til områdene;
• To brev til menigheten i Tessalonika
• To brev til menigheten i Korint
• Et brev til menigheten i Filippi

Brev skrevet mens han var i Hellas; Romerbrevet, Første Timoteusbrev og Brevet til Titus.

Vi skal også bli kjent med noen av medarbeiderne til Paulus, særlig; Timoteus, Silas og Lukas. Akvilas og Priskilla. Vi glemmer heller ikke Lydia i Filippi.

Høydepunkter på turen

 • Neapolis, nå Kavala. Havnebyen hvor arbeidet i Hellas startet.
 • Filippi. I dag er Filippi en ruinby, men det er mye å se og minnes.
 • Tessalonika. I dag Hellas’ nest største by.
 • Berøa. En relativt liten by i dag. Heter Veria nå.
 • Athen. Hovedstaden i Hellas. Akropolis og Areopagos er her.
 • Korint. I dag er den antikke Korint en ruinby med mye å fortelle.
Last ned brosjyre (.pdf)
Athen david tip u7 Xt ES2 Syv8 unsplash

Dag 1

TIRSDAG 12. MARS

Norge - Hellas
Avreise fra Norge med Turkish Airlines via Istanbul. Vi ankommer Tessaloniki på kvelden og blir kjørt med buss til hotellet vårt for middag og overnatting.

Shutterstock 1122698966 Filippi under 10mg

Dag 2

ONSDAG 13. MARS

Kavala og Filippi
Etter en relativt tidlig frokost tar vi av sted til KAVALA (Neapolis). Det var der Paulus, Silas, Timoteus og Lukas gikk i land etter overfarten fra Troas. Ap.gj. 16.11. Vi får et innblikk i byens historie og næringsliv, og vi minnes bakgrunnen for at Paulus og vennene kom hit. Så reiser vi videre mot Filippi. Bussen vår følger nå omtrent retningen til den store romerske hovedveien Via Egnatia og vi kommer etter ca. 15 km til: FILIPPI
Byen var stort sett befolket av etterkommerne etter soldater fra det store slaget her i år 42 f.Kr., da Cæsars mordere ble nedkjempet på slettene utenfor byen. Da Paulus kom dit, var byen fortsatt sterkt preget av romersk kultur og levesett. Det var ingen synagoge der, og de første kontaktpunktene måtte derfor bli annerledes enn det som var vanlig for ham. Vi leser mye fra Ap.gj. kap. 16.
• Vi skal første besøke BØNNESTEDET ved elven hvor Lydia og andre kvinner fikk høre Guds ord.
• PÅ VEI INNOVER MOT TORGET minnes vi slave jenta med spådomsånden.
• Så kommer vi til TORGET (Agora). Her leser vi om da Paulus og Silas ble pisket og fengslet. Vi minnes også fangevokteren som ble frelst.
• Vi går nå til TEATERET. Der vil vi minnes den menigheten som vokste fram i byen. Det var en fin menighet, som var ivrig etter å hjelpe trengende.
• Vi skal også lese litt fra brevet Paulus skrev til denne menigheten.
Utpå ettermiddagen reiser vi tilbake til Tessaloniki. Vi samles til middag på hotellet. (Vi får tid til en kveldstur til det antikke torget i byen, for de som ønsker det. Der gjenoppfrisker vi hva som skjedde, da det ble bråk om Paulus og hans virksomhet?)

Tessaloniki bymur shutterstock 330291059

Dag 3

TORSDAG 14. MARS

Tessaloniki - Vergina - Veria - Kalambaka

Vi gjør oss klar til en ny og spennende dag. Vi har formiddagen i TESSALONIKI.
• Først drar vi til «utkikksplassen» ved Trigonon-tårnet i øvre bydel. Her får vi informasjon om byens historie og betydning, i fortid og nåtid.
• Så blir det et besøk i den gamle Hagia Sophia kirken i byen.
• Bussen bringer oss så på en liten rundtur i byen, før vi legger kursen vestover. Etter en times kjøretur kommer vi til VERGINA. Der besøker vi den fantastiske graven til kong Filip II av Makedonia. Han gjorde Makedonia til en stormakt ca. 350 f.Kr. (Vi «kjenner» sønnen hans bedre, Alexander en store). Graven etter Filip ble funnet i 1977, og inneholder mengder med fantastiske kunstskatter av sølv og gull.
Så reiser vi til BERØA (Veria), som ligger bare noen minutters kjøretur fra Vergina. Etter at Paulus måtte flykte fra Tessalonike kom han til Berøa. Der møtte han en helt annen innstilling hos jødene. De tok imot Ordet med velvilje. A.gj. 17:10-15. Det er ikke mange minnesmerker igjen i byen, men det er laget en plass som blir kalt «Paulus’ talerstol». Da jøder fra Tessalonike kom og lagde bråk måtte Paulus reise fra byen. Men Silas og Timoteus ble igjen og fortsatte arbeidet. Deretter går vi til det som er igjen av den jødiske ghettoen i byen. Her minnes vi en del om jødenes situasjon i Europa fra Middelalderen til ny tid. Vi avslutter dagen med en busstur på 160 km og kommer til Kalambaka for middag og overnatting.

Shutterstock 557862955 Metora kloster under 10mg

Dag 4

FREDAG 15. MARS

Til Meteora og videre til Aten
Viktigste post på programmet denne dagen er å besøke METEORA. På nordsiden av Kalambaka er der noen spesielle klippeformasjoner. Fjelltopper står som monolitter rett til værs på en fantastisk måte. Oppe på mange av disse ble det i Middelalderen bygd klostre. I dag er det bare seks av dem som er aktive klostre. Vi planlegger å besøke ett eller to av dem. Etter dette fantastiske besøket skal vi tilbringe resten av dagen i buss (350 km). Vi skal nemlig reise helt sør i Hellas, til Athen. På veien sørover passerer vi Termophylene, hvor Leonidaas med sine 300 menn i år 480 f.Kr. holdt stand mot perser-hæren, inntil de ble forrådt av en av sine egne. I dag er det ikke lett å forestille seg hvordan det så ut, siden havet gikk mye lengre inn på den tiden. Vi kommer til Athen sent på ettermiddagen. Hvis vi har tid før det blir mørkt blir det en liten tur for å se byen. Vi sjekker inn på hotellet og det blir middag der. Vi skal bo her de siste tre nettene.

Akropolis 1 croppet

Dag 5

LØRDAG 16. MARS

Athen; Akropolis og Areopagos
Vi har en spennende dag foran oss i Athen, der vi er hele dagen. Vi starter med at bussen tar oss en kort rundtur i byen dersom vi ikke rakk det ved ankomst. Deretter drar vi til AKROPOLIS. Det er vel ikke nødvendig å si så mye mer enn at vi besøker den by høyden og museet hvor et av verdens mest berømte oldtids minner finnes: Tempelet Parthenon, til ære for gudinnen Athene. Så går vi ned til AREOPAGOSHØYDEN. Vi leser fra Ap.gj. 17:15 -34, hvordan Paulus møtte de lærde filosofene og hans berømte tale til dem. Vi skal også få et innblikk i hvordan Paulus på sine misjonsreiser tilpasset seg de forskjellige kulturer og situasjoner han møtte. Vi har felles lunsj i PLAKA. Ettermiddagen er til fri disposisjon. I nærheten av Akropolis ligger bydelen PLAKA, med butikker langs smale brosteinsgater, med smykker, klær og lokal keramikk. Fortauskafeene og de familiedrevne tavernaene er åpne til sent på kvelden. I løpet av ettermiddagen kan de som ønsker det bli med bort til antikkens AGORA (TORGET). Det var der Paulus møtte folk og samtalte med dem. Ap.gj.17:17-18. Det var også der Sokrates virket flere hundre år tidligere og måtte tømme giftbegeret. (Andre severdigheter er Attalos-stoaen og Hefaistos-templet).

Kardoen i Korint

Dag 6

SØNDAG 17. MARS

Kroint
Vi reiser til KORINT, den største og viktigste byen i Hellas på Paulus’ tid. Byen var et handelssenter og et konglomerat av forskjellige folk og språk. Den var et eldorado for gamblere og andre som ville tjene lette penger. Tilsvarende var byen et forferdelig sted for de som ikke klarte å finne lykken i mammon, og som ble utnyttet på det groveste. På veien mot Korint gjør vi et kort stopp ved Korint-kanalen. For å spare tid og for å unngå tøffe havstykker, har det gjennom historien vært mange planer om å grave en kanal gjennom «Korint-eidet». Prosjektet ble for komplisert, helt fram til 1893, da kanalen endelig ble et faktum. Paulus ble i Korint i halvannet år. Vi leser om det i Ap.gj. 18. Der ble han kjent med ekteparet Akvilas og Priskilla, som ble gode medarbeidere. Arbeidet i Korint ble et stort og viktig arbeid, men det var også problemer i menigheten. I utgravningsområdet i det gamle Korint («byens city») besøker vi blant annet;
• Museet.
• Apollon-tempelet.
• Håndverkergaten. Der minnes vi Akvilas og Priskilla. Ap.gj. 18:1-4.
• Bema. Der leser vi om motstanden fra jødene og Guvernør Gallios håndtering av saken. Ap.gj. 18:12-17.
• Paulus var flere ganger i Korint, og han skrev flere brev til dem. Vi skal snakke en del om dette.
• I Korint skrev han også Romerbrevet. Vi skal ta med litt om bakgrunnen for det brevet.
• Og så må vi besøke «kjøttmarkedet» og snakke en del om problemene som var i denne menigheten.
På veien tilbake til Athen kan vi legge turen om Kenkreæ, havnebyen mot øst. Føbe bodde her. (Rom 16:1.) Var det hun som hadde med Paulusbrevet til Roma? Tilbake til Athen utpå ettermiddagen. Avskjedsmiddag på hotellets takrestaurant.

Athen urlaubstracker E Nur UU Yfld M unsplash 1

Dag 7

MANDAG 18. MARS

Hjemreise
Vi sjekker ut av hotellet, og drar med buss til flyplassen i Athen.

Shutterstock 1065709694 Kavala under 10mg
Cross
Shutterstock 1017139666 cropped smalt
Fra Akropolis lysere
Shutterstock 415082236
Rød Hibiskus 1
Shutterstock 646209769 mindre
Shutterstock 529660249
Bibel med trekors mindre pix

Priser og betingelser

Pris fra 19 350,-

Tillegg for enkeltrom: 2 450,- (meget begrenset antall)

Tilslutningsbillett fra Kristiansand kr 1900 t/r (begrenset antall)


OVERNATTINGSTEDER

12. -14. mars El Greco Hotel, Tessaloniki

14. – 15. mars Kosta Famissi Hotel, Kalambaka

15. – 18. mars Hotel Stanley, Athen

Vi tar forbehold om eventuelt bytte til tilsvarende hoteller. Oppdaterte opplysninger gis før avreise.

Prisen inkluderer

• Flyreisen Oslo - Thessaloniki og retur fra Athen inkl. flyskatt kr. 3 225,- (kan endre seg noe)

• Hele rundreisen med alle utflukter etter programmet

• Opphold på valgte overnattingssteder i dobbeltrom

• Halvpensjon (dvs. frokost og middag 5 kvelder)

• Lunsj i bydelen Plaka i Athen 16. mars

• Norsk reiseledelse

• Engelsktalende guide

Prisen inkluderer ikke

• Øvrige måltider, middag 16. mars i Athen.

• Drikke til maten

• Inngangsbilletter til alle besøks steder slik det fremgår av dagsprogrammet med ca. 31 EURO – men ved fremvisning av pass får en pensjonistpris (derfor utenom turprisen)

• Enkeltromstillegg

• Reise- og avbestillingsforsikring

• Tips til guide og sjåfør ca. 10 - 15 EURO

• City-tax på 15 EURO pr. rom som betales ved utsjekking av hotellene

• Tilslutningsbillett fra andre byer i Norge

Flytider
Dato Strekning Avgang kl. Ankomst kl. Flight
12. MARS 2024 Kristiansand – Oslo 0700 0755 SK 208
12. MARS 2024 Oslo – Istanbul 1140 1725 TK1752
12. MARS 2024 Istanbul – Tessaloniki 2030 2050 TK1893
18. MARS 2024 Athen – Istanbul 0950 1215 TK1844
18. MARS 2024 Istanbul – Oslo 1440 1645 TK1753
18. MARS 2024 Oslo – Kristiansand 1945 2035 SK 223
NB! Tidendringer kan forekomme frem til avreise.
 • Betingelser for denne turen

  Avbestillingsvilkår D Plussreiser

  Denne turen har følgende avbestillingsregler.

  • • Avbestilles turen innen 90 dager før avreisedato, belastes et gebyr på kr. 500,-
  • • Avbestilles turen mellom 89 dager og 66 dager før avreisedato, tilbakebetales ikke depositum
  • • Avbestilles turen mellom 65 og 36 dager før avreise, kreves 30 % av turprisen
  • • Avbestilles turen mellom 35 dager og 15 dager, kreves 50 % av turprisen
  • • Avbestilles turen mindre enn 15 dager før avreise, eller ved manglende frammøte avreisedagen, kreves 100% av turprisen inn. Det samme gjelder dersom man mangler de nødvendige papirer for å delta på hele reisen.

  Disse reglene gjelder selv om den påmeldte ikke har betalt inn depositum/turpris. PLUSSREISER kan da fakturere dette i ettertid.

  Generelle vilkår:

  PLUSSREISER sine vilkår baserer seg på”Lov om pakkereiser” av 01.07.2018, samt ”Alminnelige vilkår for pakkereiser” utarbeidet av Virke Reise Utland og Forbrukerombudet gjeldene fra 01.01.15.

  PLUSSREISER forplikter seg til å gjennomføre turene etter de oppsatte program så langt det er praktisk mulig. Ved uforutsatte hendelser, eller «force majeure» kan det bli aktuelt å foreta programendringer som for eksempel omlegging av reiserute, bytt av transportmiddel, overnattingssted, endring av turteam, droppe severdigheter/besøkssted o.l. PLUSSREISER kan avlyse turen/avgangen dersom det blir for få påmeldte. Dette bestemmes ca 5 uker før avreise.På reiser i andre verdensdeler kan det forekomme endringer i programmet pga kulturelle forskjeller.

  Den reisende har plikt til å selv sette seg inn i vilkår og informasjon tilsendt fra turoperatør.

  Påmelding og betaling

  Påmelding skjer via vår hjemmeside eller ved å kontakte PLUSSREISER sine kontor eller til våre bestillingsagenter i Haugesund og Stavanger.

  Du regnes som påmeldt når din bestilling har nådd oss. Om du ønsker å trekke deg fra en tur gjelder generelle avbestillingsregler selv om du ikke har betalt inn depositum/turpris.

  Etter påmelding vil kunden motta en bekreftelse med en todelt faktura fra PLUSSREISER.

  Forbehold om prisendringer

  Turprisen gjelder de ytelser som er oppsummert i fakta om turen. Prisen er kalkulert med de valutakurser som var gjeldende ved produksjon av turen. Dersom det blir vesentlige forandringer i valutakursene, devaluering el.l. forbeholder vi oss retten til å justere prisene. Det samme gjelder uforutsatte avgiftsforhøyelser, nye skatter, endring av flyskatter eller lignende.

  Avbestillings- og reiseforsikring

  Alle reisende må ha reiseforsikring. Den reisende er selv ansvarlig for å tegne de forsikringer som ønskes. Vi anbefaler alle å tegne en avbestillings-forsikring i tillegg til selve reiseforsikringen.

  Avbestillingsforsikring kan bestilles hos Plussreiser ved påmelding og betales samtidig med depositumet. Avbestillingsforsikring kan ikke etterbe-stilles etter at depositumet er innbetalt. Den blir ikke refundert ved avmelding.

  Pris for avbestillingen er 5% av turprisen, minimum kr 500,-

  - Forsikringen dekker fri avbestilling ved sykdom/død hos den reisende selv, personer i hans/hennes husstand eller nærmeste familie (dvs. ektefelle, samboer, foreldre, barn, svigerforeldre eller søsken). Dette må bekreftes med legeattest som må fremlegges senest 1 måned etter avreisedagen.

  Pass

  Vær oppmerksom at på reiser utenom Schengen/EU må være gyldig i minst 6 måneder etter hjemreisedato. Vi forholder oss til visumregler for norske statsborgere i våre programmer. Hvis du ikke reiser med norsk pass, må du selv sjekke visumregler for ditt statsborgerskap til aktuelt reise-mål.

  Diverse

  Alle deltagere må kunne håndtere sin egen bagasje og kunne reise uten assistanse underveis. Spesielle behov må opplyses ved påmelding

  Klager

  Dersom noen ønsker å fremsette klage, må dette gjøres umiddelbart til reiseleder. I tillegg må det sendes skriftlig begrunnet klage til PLUSSREISER v/daglig leder, innen fire uker etter hjemkomst.

  Vi tar forbehold om trykkfeil i turprogrammet.

Interesseliste/venteliste

Fyll ut skjemaet under for å sette deg på venteliste for Reise i Hellas (12.03 – 18.03 2024) med Odd Rannestad & Geir Sandvik.