Reise til Peru

Peru Panoramic Hdr Image Of Machu Picchu The Lost City Of The Incas On A Cloudy Day  Machu Picchu Is One Of The New 7 Wonder Of The Word Near Cusco Shutterstock 494273884

Opplev kontrastenes land på en reise til Peru

På en reise til Peru får man se store kontraster, både i hvordan mennesker lever og det store mangfoldet av natur. I dette spennende landet finner man alt fra ørkenlandskap til grønne og frodige jungler. Peru har tørre kystlandskap i vest og tropisk regnskog i Amazonas. Mange tenker kanskje ikke på Peru først når man skal rangere regnskogland, men faktisk er dette verdens fjerde største regnskogland, ifølge Regnskogfondet. Mer enn seksti prosent av Peru er dekket av regnskog! Her finner man et svært rikt dyre-, fugle- og planteliv. Peru har alt fra kameldyr til brillebjørner i sin fauna.

Så variert som landskapet i Peru er det bare naturlig at været varierer noe fra hvor man er i landet. Normalt pleier man å dele landet i to klimasoner, hvor Andesfjellene danner barrieren. Det er varmest i perioden fra februar og frem mot den norske våren. Fra juli til september er det noe kjøligere, og temperaturen er lavere jo høyere opp man kommer i fjellene. Peru er på mange måter en helårsdestinasjon, særlig på grunn av de mange spennende utfluktene man kan ta.

Steder som anbefales å besøke på en reise til Peru

Få kilometer innenfor havnebyen Callao, omtrent midt på kyststripen av Peru, finner man hovedstaden Lima. Det er landets største by med litt over ni millioner innbyggere. En reise til Peru tar deg som regel til Lima – som et første stopp på vei mot flere opplevelser i andre deler av landet. Lima har normalt lite eller ingen nedbør, men om vinteren (norsk sommer) kan man oppleve noe fuktig tåke.

Cusco (Cuzco) er en vakker og spennende innlandsby som er svært spennende å besøke på en reise til Peru. Byen ligger på 3400 meters høyde over havet. Herfra er det mange som tar turen til det mineralrike Regnbuefjellet (Montaña de Siete Colores) eller mer formelt Winikunka-fjellene. Stedet byr som navnet tilsier på et fargerikt landskap, 5200 meter over havet. Til utgangspunktet for fjellvandringen tar det omtrent to timer å kjøre. Herfra går man cirka fem kilometer. Har man sett regnbuefjellene kan man virkelig si at man har vært på en reise til Peru.

Soloppgang ved "Plaza de armas" i Cusco

Cusco var inkaenes hovedstad. Inkaene preget Peru og Sør-Amerika i tiden før spanjolene ankom området i 1532. Navnet «inka» kommer fra språket Quechua [uttales ‘ketsjua’], som er førstespråket til rundt 10 millioner mennesker. 4 millioner av disse bor i Peru. Ordet «inka» var et navn brukt på overhodet for folkegruppen som regjerte i Andesfjellene fra 1400-tallet og frem til kolonitiden. Kulturen deres var rik og har satt store spor, blant annet ved Machu Picchu, som er vel verd et besøk på en reise til Peru. Dette er en tidligere garnisonsby som ble anlagt av Inkaene i Urubambadalen. Denne dalen ble regnet som Inkaenes hellige dal og er et høydepunkt på en reise til Peru. Dette området er i dag også kjent for saltutvinning.

Sør i Peru finner man Titicacasjøen, som deles med nabolandet Bolivia. Dette er den største innsjøen i Sør-Amerika og den høyeste farbare sjø i verden (regulær trafikk).På Titicacasjøen finner man de kunstige, flytende sivøyene «Uros». Man kan også besøke øyene Amantani og Taquile med et spesielt lys på dagtid og en spektakulær stjernehimmel på kveldstid. Her er du på 3800 meter over havet og himmelen kjennes nærme.

En reise til Peru er på alle måter variert – slik landets historie er det. Kulturen i landet er preget av både de spanske nybyggerne og urfolkenes tradisjoner. Få land i verden har så mye å by på som Peru. Peru er også kjent for å servere god mat. Siden Peru har kyst, fjell og jungel blir det mange gode råvarer å bruke i matlagingen. Det er også et svært vennlig og gjestfritt folk som får deg til å kjenne deg velkommen. Vi anbefaler deg en tur dit!

Arequipa er en storby omkranset av flotte vulkanfjell. Bysentrum er bygd av den hvite vulkan steinen Sillar. Byen ligger på 2300 m.o.h. Dersom du på en reise til Peru vil høyere opp i Andesfjellene, er det fint å aklimatisere seg i Arequipa først slik at en ikke får problemer med høyden. Colca Canyon ligger nærme med sin flotte natur og du kan få et møte med Condoren som er verdens største fugl.

Iquitos i nord og Puerto Maldonado i sør-øst er populære steder i jungelen som mange besøker. På en reise til Peru vil du møte på nært hold et mangfold av plante og dyreliv om du tar turen til jungelen.

Mancora i nordvest er kjent som et strandparadis med et varmt kyst klima. Der kan man ha late dager på stranden eller surfe i de store bølgene. På en reise til Peru er det langs kysten også mange Arkeologiske utgravninger med rik historie. Vi kan anbefale byene Trujillo og Chiclayo.

En reise til Peru i norske fotspor

For oss nordmenn er det spennende å ta turen til halvøya La Punta. Det var her, ved Escuela Naval, Thor Heyerdahl la ut med Kon-Tiki-flåten i 1947. Her er det mulig å sjekke inn på samme pensjonat som besetningen som mønstret på Kon-Tik benyttet før avreise – på en tur som på 101 dager skulle ta dem 8000 kilometer mot Polynesia. Med denne bragden beviste Heyerdahl og hans mannskap at det var mulig at mennesker fra Sør-Amerika kunne ha tatt seg over Stillehavet i tidligere tider. En spennende historie som er verd å stanse ved på en reise til Peru.