Reise til Island

Shutterstock 1680394696 Gullfoss liten

De fleste som reiser til Island ønsker å få med seg «The Golden Circle». Det er navnet på en rundreise østenfor Reykjavik. Turen er normalt lagt opp som en dagstur hvor man får med seg de viktigste stedene i nærheten av hovedstaden på Island.

Nordisk historie og dramatisk natur

«The Golden Cicle» og reiser til Island inkluderer gjerne Þingvellir National Park, den vakre fossen Gullfoss og et geotermisk område som for de fleste er kjent for «Geysir». Dette er en varm kilde som fram til rundt 1960 hadde utbrudd med noen få minutters mellomrom. Like ved ligger «Stokkur» som fortsatt er aktiv. Det er et spektakulært syn å se den varme kilden sprute vann flere meter opp i luften.

På en reise til Island, langs ruten «The Golden Circle», er det også mange som har flere stopp. Disse kan gjerne inkludere det gamle vulkanske krateret Kerið som nå er en innsjø. Mange tar også turen til Skálholt for å se på det gamle kirkestedet.

Þingvellir National Park omtales gjerne som kronjuvelen på Island. Området ble etablert som nasjonalpark i 1928 og er av UNESCO regnet som en del av verdensarven. Her kan man se «veggen» av en kontinentalplate, en fjellrygg. Þingvellir er kjent for sin vakre natur, men kanskje bedre kjent for å være «Islands fødested». Det er fra dette navnet «Tingvellir» kommer fra, en tingplass. Du kjenner kanskje til Snorre Sturlasson (født ca. 1178), som skrev «Heimskringla» og «Edda»? Han er en av dem som har vært tingleder, «lovseiemann» for det islandske Alltinget.

En reise til Island byr på utrolig mye vakker natur. Få land har så vakre fossefall som Island. Gullfoss, Skógafoss, Seljalandsfoss og Goðafoss er bare noen av de mange flotte fossene på Island. Gullfoss er for mange den som er enklest tilgjengelig, ettersom den ligger kun 1,5 times kjøretur fra hovedstaden Reykjavik. På våre rundturer til Island besøker vi også gjerne Skógafoss med sitt 60 meter høye fall.

For de fleste er Reykjanes første møte med Island på en reise til sagalandet. På denne halvøya ligger den internasjonale flyplassen Keflavik (KEF). Kjører man sørover fra flyplassen kommer man raskt til broa mellom to kontinenter, «Bridge Between Continents» som det heter på engelsk, eller Brú Milli Heimsálfa på Islandsk. Island ligger midt mellom to kontinentalplater og «sklir» fra hverandre med rundt to centimeter per år. En «selfie» på broa, eller i dalen under, er nærmest obligatorisk på en reise til Island.

Sør på Reykjanes finner man Valahnúkamöl. Dette er en perfekt plass for å få en introduksjon til Islands dramatiske kystlandskap. Etter et stopp ved sjøen kan man reise videre til de varme kildene ved Gunnuhver.

Island får varme og strøm fra jordens indre

På en reise til Island er det naturlig å besøke et av de mange geotermiske kraftverkene som finnes på øya. Ikke langt fra Grindavik finner man kraftverkene Reykjanes og Svartsengi. Spillvannet fra sistnevnte danner «Den blå lagune» hvor man kan nyte et bad i blått, mineralrikt vann. Andre geotermiske kraftverk på Island er blant annet Nesjavellir og Hellisheiði.

Vulkaner på Island

Island er kjent for sine mange vulkaner. I 2010 hadde stratovulkanen på Eyjafjallajökull utbrudd. Da hadde den ikke hatt et større utbrudd på nærmere to hundre år. Som følge av en askesky ble mange sittende fast på flyplasser rundt om i Europa. En av få flyplasser på kontinentet som holdt åpent var den islandske. Den lå i le for vinden.

I 2021 og 2022 rant en elv med lava ned i dalstrøkene ved Fagradalsfjall. Utbruddet kunne ses fra hovedveien like nedenfor. Innbyggerne i nærliggende Grindavik forteller at de nærmest ble sjøsyke av alle de små jordskjelvene som løp forut for vulkanutbruddet. Nå er den størknede lavaelva blitt et turistmål, med kort gangvei til et dramatisk skue.

Opplev sorte strender på reise til Island

Island har en rekke strender med sort sand, både ved innlandsvann og ved kysten. En av de mest kjente er Reynisfjara på Sør-Island. På en reise til Island bør man vise aktsomhet og respekt for naturkreftene. Det er absolutt tilfelle ved Reynisfjara hvor overaskende bølger har dradd mennesker på sjøen. I samme området finner man Reynisdrangar med sine spektakulære klippeformasjoner, og Dyrhólaey som er perfekt for å nyte synet av Nordens papegøye; lundefuglen.

En reise til Island byr på møte med et nordisk folk som har samme røtter som nordmenn. De fleste som reiser til Island, føler seg kulturelt sett hjemme og ser mange likheter mellom nasjonene. Er man på Island bør man også utforske det islandske kjøkken, som tradisjonelt sett har vært basert på lam, melk og fisk. Vi anbefaler fersk torsk, men forstår om du er mer skeptisk til «hákarl», en islandsk nasjonalrett, som best kan beskrives som råtten hai.

På en reise til Island kan man nyte synet av landets mange grønnkledde enger. På vei over fjell- og lynglandskap bør man ha øynene åpne for Islands eneste opprinnelige landpattedyr, fjellreven (polarreven, islandsk: melrakki).

Reise til Island

Avhengig av hvor mange dager man har til disposisjon på Island kan man oppleve nærmest en uendelig naturrikdom på en reise til Island. Vi anbefaler særlig Vest-Island med sine fjorder og fjell. Har man bedre tid kan en rundtur rundt hele landet være vel verdt!

En god times kjøretur fra Reykjavik finner man Reykholt. Det var her Snorre Sturlason hadde sin hovedgård og det var her han ble drept i 1241. Snorrestofa, hovedhuset til den lærde høvdingen og historikeren, er i dag et godt besøkt forsknings- og kultursenter. Her kan man bli kjent med en viktig del av Islands historie og som en kuriositet også se Snorres eget bad.

Vi anbefaler deg en reise til Island

Få land har så dramatisk natur å by på som Island. Dette i kombinasjon med gjestfrihet, felles nordisk historie og nærhet til Norge gjør Island til et perfekt reisemål for oss nordmenn.

Vi setter jevnlig Island på vårt turprogram. Vi skreddersyr også reise til Island for deg, din gruppe eller familie. Ta kontakt for et uforpliktende tilbud.